کشت بافت

کشت بافت گل محمدی

کشت بافت گل محمدی

کشت بافت گل محمدی یک روش تکثیر سریع در مقیاس انبوه برای این گیاه با ارزش است. مقاوت نسبی به گرما خشکی و کم ابی و همچنین امکان کشت در زمین های شیب دار، این گل را به یکی از گزینه های محبوب برای کشاورزان تبدیل کرده است.

.

دستور العمل کشت بافت گل محمدی

جمع آوری ریزنمونه ها

ابتدا شاخه های جوان، سالم و بهاره گل محمدی جمع آوری شده سپس شاخه ها به قطعات کوچکتر حاوی مریستم ها تقسیم می شوند.

 

کشت بافت گل محمدی

.

ضدعفونی

روش پیشنهادی استریل کردن شاخه های بهاره گل محمدی به منظور تولید به روش کشت بافت : ابتدا سرشاخه های جوان بهاره با استفاده از آب جاری، تویین ۲۰ و یک گرم در لیتر قارچ کش (مانند کاپتان Captan) به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه شیک و ضدعفونی می شود. سپس با استفاده از هیپوکلرید سدیم ۱۰ درصد به مدت ۱۵ دقیقه استریل را ادامه داده و در نهایت با الکل اتانول ۷۰ درصد مراحل استریل کردن مریستم های گل محمدی را به پایان می بریم. پس از این مرحله ریزنمونه ها آماده انتقال به محیط کشت هستند.

شما می توانید سایر مواد ضدعفونی در غلظت های مختلف را نیز بررسی و نتایج را ثبت کنید.

.

محیط کشت گل محمدی

محیط کشت MS (موراشیگ و اسکوگ) یکی از شناخته شده ترین محیط های کشت برای تکثیر درون شیشه ای گل محمدی است. با توجه به واریته گل محمدی و امکانات موجود می توانید علاوه بر محیط کشت MS از محیط های کشت MS ۱/۲ و MS ۱/۴ نیز استفاده کنید تا راحت تر تفاوت در میزان ساقه زایی و ریشه زایی را بررسی کنید.

کشت بافت گل محمدی

.

هورمون های کشت بافت گل محمدی (تنظیم کننده های رشدی)

پس از استقرار ریزنمونه ها در محیط کشت باید از تنظیم کننده های رشدی گیاه برای ایجاد تمایز استفاده کرد. اولین مرحله ساقه زایی یا شاخه زایی است. به این منظور می توان از هورموهای BAP و TDZ استفاده کرد. برای هر هورمون تیمارهای ۰، ۰/۵ تا ۳ میلی گرم در لیتر را استفاده کنید و بهترین نتیجه ساقه زایی شامل تیمار، نوع و غلظت هورمون را یادداشت کنید.

بسته به نوع ژنوتیپ گل محمدی از هورمون های تحریک کننده شاخه زایی مانند ۲IP  (isopentenyl adenine)  و Kin (کاینتین Kinetin) و همچنین هورمون GA3 (جیبرلیک اسید Gibberellic acid) نیز می توان بعنوان سایر تیمارهای مطالعاتی به تنهایی یا با ترکیب هورمون های BAP و TDZ استفاده کرد.

نکته مهم: توجه کنید هورمون های BAP و BA هیچ تفاوتی با یکدیگر نداشته و یک هورمون هستند، فقط در نوع عنوان مخفف بین محققان تفاوت وجود دارد. هورمون BAP یا BA  هورمون سایتوکنینی است که با نام های ۶-benzyladenine or 6-benzylamino purine می باشد. (۶ بنزیل آدنین یا ۶ بنزیل آمینو پورین) نیز شناخته می شود.

 

کشت بافت گل محمدی

 .

ریشه زایی کشت بافت گل محمدی

در مرحله ریشه زایی از هورمون های اکسینی IBA ایندول ۳ بوتیریک اسید (Indole-3-butyric acid) ، IAA ایندول ۳ استیک اسید (Indole-3-acetic acid) و NAA نفتالین استیک اسید ( ۱-Naphthaleneacetic acid) با غلظت های ۰ (شاهد)، ۰/۵ و ۱ میلی گرم در لیتر می توان استفاده کرد.

در مرحله ریشه زایی علاوه بر محیط های کشت MS شامل MS کامل ، MS 1/2  و MS 1/4  می توان از محیط WPM نیز استفاده کرد و تفاوت ریزنمونه در ریشه زایی را مشاهده و بررسی کرد.

 

کشت بافت گل محمدی

 

یکی دیگر از عواملی که در شاخه زایی و ریشه زایی کشت بافت گل محمدی می تواند نقش داشته باشد، ماده ژله کننده محیط کشت است که معمولا از ۷ گرم در لیتر آگار در محیط کشت استفاده می شود. پیشنهاد می شود علاوه بر آگار از فیتاژل نیز در برخی تیمارها استفاده کرده و تفاوت نرخ شاخه زایی و ریشه زایی در این دو ماده بررسی شود.

توجه: این مطلب صرفا راهنمایی برای دستورالعمل کشت بافت گل محمدی است و روش نهایی و کامل را در اختیار شما قرار نمی دهد.  برای مثال استفاده از ذغال فعال و PVP در این مقاله اشاره نشده است. با استفاده از این مقاله می توانید نحوه استفاده از هورمون ها در مراحل مختلف و غلظت های مورد نیاز را یاد گرفته و تعداد تیمارهای بیشتری را در دستور کار خود قرار دهید.

 

۵/۵ (۳ نظر)

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

  1. بستگی به خیلی عوامل از جمله زمین، ساختمان ها، وجود یا عدم وجود گلخانه و … دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بسته است
دکمه بازگشت به بالا