Pistachio and tree in Gaziantep
کاشت و مراقبت از درختان پسته نیاز به تغذیه مناسب دارد. با رعایت اصول صحیح تغذیه گیاهی، عملکرد و کیفیت محصول به حداکثر می رسد. در این مقاله، بهترین کودها برای کاشت پسته مورد بررسی قرار میگیرند، به طوری که کشاورزان و تولیدکنندگان بتوانند بهترین نتایج را از مزرعه های پسته خود بگیرند.
.
نیتروژن یکی از اصلی ترین عناصر مورد نیاز برای رشد درختان پسته است. این عنصر بر تولید و رشد برگها، شاخه ها و نهال ها اثر زیادی دارد. بهترین زمان برای استفاده از کود نیتروژن، اوایل بهار و پاییز است. انواع مختلفی از کودهای ازت دار وجود دارند که بر حسب نیاز میتوانند استفاده شوند.
بهترین کود نیتروژن برای پسته معمولاً از اوره، سولفات آمونیوم و نیترات آمونیوم تهیه میشود. انتخاب کود نیتروژنی به عواملی مانند، نوع خاک (آنالیز خاک)، میزان نیاز گیاهان به نیتروژن و شرایط محیطی و مدیریتی وابسته است. لیست کودهای ازت توصیه شده برای پسته:
مقدار توصیه شده : ۲۲۵ تا ۲۵۰ کیلوگرم در هکتار برای درختان پسته بالغ و ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم در هکتار برای درختان جوان زیر ده سال.
بهار یکی از زمان های مناسب برای کود دهی نیتروژن به درختان پسته است. این کود به گیاهان کمک میکند تا برای فصل رشد بهاری خود آماده شوند. معمولاً کود نیتروژن در اوایل بهار، قبل از شروع فعالیت رشدی گیاهان، مثل شکوفه دهی یا شروع رشد برگ ها و شاخه ها اعمال میشود. اواخر بهمن تا اواسط بهار، با توجه به جغرافیای محل کشت زمان کود دهی بهاره پسته است.
فصل پاییز، زمانی است که نیتروژن به تقویت ساختار ریشه درختان پسته کمک می کند. کود نیتروژن پاییزی به عنوان خوراک مناسب برای درختان در طول زمستان عمل میکند. مهر و آبان بهترین زمان برای کود دهی پاییزه درختان پسته است.
بهتر است میزان کود نیتروژن مورد نیاز پسته طی دو الی سه مرتبه اعمال شود. یعنی میزان کل نیتروژن مورد نیاز باغ پسته، محاسبه شده و کل این مقدار طی کود دهی های بهاره و پاییزه به گیاهان داده شود. این روش به جذب بهتر و موثر نیتروژن توسط گیاه کمک زیادی می کند.
توجه: میزان کود نیتروژنی که نیاز است اعمال شود، باید با توجه به نیازهای گیاهان، آزمایشات خاک و شرایط محیطی تعیین شود. همچنین، در نظر داشته باشید که نسبت کود نیتروژن به دیگر مواد مغذی نیز باید در نظر گرفته شود. عدم توجه به نسبت عناصر ممکن است به کاهش اندازه میوه های پسته و افزایش رشد رویشی گیاه و کم شدن میزان باردهی منجر شود.
توصیه می شود برای انتخاب بهترین کودها برای پسته پیش از هر اقدامی، آزمون خاک انجام شود تا نیازهای واقعی گیاهان و کمبودهای خاک مشخص شود. برای تسریع این روند باید با کارشناسان خبره مشورت شود.
.
فسفر نیز از عناصر مهم و مورد نیاز برای کاشت پسته است. این عنصر برای ساختار ریشه و گل دهی، حیاتی است. کودهای فسفره معمولاً در فصل پاییز برای بهبود کیفیت و تعداد شاخه های میوه دهی استفاده می شود.
بهترین کود فسفر برای پسته عموماً از کودهای فسفریتی یا فسفات تریپل (TSP) تهیه می شود. فسفر یکی از عناصر مهم برای رشد و توسعه درختان پسته، خصوصا در فرآیند گل دهی و تشکیل میوه است. لیست کودهای فسفردار توصیه شده برای پسته به شرح ذیل است:
مقدار توصیه شده مصرف کود فسفر برای پسته: ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم در هکتار برای درختان بالغ و ۱۰ تا ۲۰ کیلوگرم در هکتار برای درختان جوان کمتر ۱۰ سال.
همان طور که قبلا ذکر شد، بهار یکی از زمان های مناسب برای کود دهی فسفر به درختان پسته است. این کود به رشد ریشه ها و تشکیل گلها و میوه ها در فصل بهار کمک میکند.
معمولاً کود فسفره در اوایل بهار، قبل از شروع فعالیت رشدی گیاهان، مثل شکوفه دهی یا شروع رشد برگ ها و شاخه ها اعمال میشود. این کود معمولاً در ماه های بهمن تا فروردین اعمال می شود.
تیمار درختان پسته با کودهای فسفره در پاییز نیز می تواند مفید باشد. در این فصل، فسفر به تقویت و بازیابی (Recovery) ساختار ریشه درخت پسته کمک می کند.
کودهای فسفره ای که در پاییز اعمال میشوند، معمولاً در ماه های مهر و آبان به منظور آمادهسازی درختان برای فصل زمستان و رشد بهتر در سال بعد مورد استفاده قرار میگیرند.
نکات مهم: میزان کوددهی فسفر باید با توجه به نیازهای واقعی درختان پسته، آزمایشات خاک، و شرایط محیطی تعیین شود. درختان پسته معمولاً نیازهای مختلف در طول سال دارند. برای بهبود عملکرد و رشد بهتر، تقسیم کود دهی فسفر به دو یا سه مرتبه در طول سال میتواند مفید باشد.
بهتر است برای حصول بهترین نتایج، تعادل میان نیتروژن، فسفر، و پتاسیم (NPK) را در نظر بگیرید و مطابق با نیازهای واقعی گیاهان و خاک مراقبت کنید.
.
پتاسیم یک عنصر مهم برای تقویت ساختار دستگاه ریشه و ترتیب مواد مغذی در گیاه است. کود پتاسیم بهاره به عنوان پودر سولفات پتاسیم یا کلرید پتاسیم میتواند به تنظیم فشار آبی در گیاه و افزایش تحمل به تنش های خشکی کمک کند.
بهترین کود پتاسیم برای درختان پسته عموماً از سولفات پتاسیم (K2SO4) یا کلرید پتاسیم (KCl) تهیه میشود. پتاسیم یکی از عناصر مهم برای رشد و توسعه گیاهان است و به تقویت ساختار گیاه، تنظیم فشار آبی و بهبود مقاومت گیاه به تنش های مختلف کمک میکند. در زیر تعدادی از کودهای پتاسیم توصیه شده برای درختان پسته معرفی شده است:
مقدار توصیه شده مصرف کود پتاس برای پسته: ۲۰۰ تا ۲۲۵ کیلوگرم در هکتار برای درختان بالغ و ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم در هکتار برای درختان جوان کمتر ۱۰ سال.
فصل بهار برای پسته بسیار مهم است. کود پتاسیم برای رشد شاخ و برگ ها در این فصل بسیار ضروری است. معمولاً کود پتاسیم در اوایل بهار، قبل از شروع فعالیت رشدی گیاهان، مثل شکوفه دهی یا شروع رشد برگ ها و شاخهها اعمال میشود. این معمولاً در ماه های اسفند تا فروردین انجام میشود.
کود های پتاس در فصل پاییز به بازسازی و تقویت ساختار ریشه ها کمک زیادی می کند. ماه های مهر و آبان زمان مناسبی برای کود دهی باغات پسته است.
نکات مهم:
میزان کود پتاسیم باید با توجه به آزمون های خاک، رقم پسته (واریته) و شرایط محیطی تعیین شود. کود پتاسیم نقش مهمی در جلوگیری از زنگ زدگی پسته و همچنین ابتلا به برخی از آفتها دارد. زنگ زدگی پسته به عنوان یک مشکل معمول در پستههای خشک شناخته میشود که میتواند به آسیب دیدن پوست پسته و کاهش کیفیت و ارزش بازاری آن منجر شود.
کلسیم یکی از عناصر مورد نیاز برای تقویت سلول های گیاهی و بهبود ساختار سلولی است. کودهای سولفات کلسیم یا نیترات کلسیم میتوانند برای تأمین کلسیم به درختان پسته مورد استفاده قرار گیرند.
بهترین کود کلسیم برای درختان پسته معمولاً از کلرید کلسیم (CaCl2) یا نیترات کلسیم (Ca(NO3)2) تهیه میشود. کلسیم یکی از عناصر مهم برای توسعه و رشد درختان پسته است و به تقویت ساختار گیاه، کاهش احتمال اختلالهای کلسیمی مانند پوسیدگی تیماری (blossom end rot) در میوهها کمک میکند. در ادامه، بهترین زمان برای کود دهی کلسیم به درختان پسته را برای بهبود عملکرد و کیفیت محصول مورد بررسی قرار میدهیم:
همان طور که پیش تر اشاره شد، بهار یکی از زمان های مناسب برای کود دهی کلسیم به درختان پسته است. این زمان معمولاً در اوایل بهار، قبل از بیدار شدن کامل گیاه، انجام می شود.
برای بهبود ساختار سلولی گیاه، کاهش مشکلات فیزیولوژیکی و تقویت ساختار میوه ها، استفاده از کود کلسیم در فصل بهار بسیار مهم است. شروع فعالیت رشدی گیاهان مثل شکوفه دهی یا شروع رشد برگ ها و شاخه ها در بهار انجام می شود که وجود غلظت مناسب کلسیم قابل جذب می تواند این روند را بهبود ببخشد.
ماه های مهر و آبان بهترین زمان برای کود دهی است. عمده تاثیر کودهایی که در پاییز به درختان از جمله پسته داده می شود، تقویت ساختمان ریشه است. کلسیم نیز در فصل پاییز به استحکام ساختار ریشه کمک می کند. همچنین به پسته کمک می کند تا در فصل زمستان بهتر بتوانند در برابر تنش های سرمایی مقاومت کنند.
نکات مهم:
در برخی مناطق که آب دارای شوری بالا است و یا غلظت سدیم در خاک زیاد است، ممکن است نیاز به کود کلسیم بیشتر باشد. بنابراین آزمایش بیوشیمیایی خاک برای تعیین مقدار مناسب کود کلسیم ضروری است.
با رعایت این نکات و استفاده از کودهای مناسب، می توانید عملکرد و کیفیت محصول پسته خود را بهبود بخشید.
بیماری آنتراکنوز در گیاهان، علائم، علل و روش های کنترل بیماری آنتراکنوز (Anthracnose) یکی از…
۱۰ چالش رایج در کشت بافت گیاهی و راهکارهای مدیریت آن ها کشت بافت گیاهی…
همه چیز درباره سم ایمیداکلوپراید: ساختار، نحوه اثر، کاربردها و مزایا و معایب سم ایمیداکلوپراید…
صنایع تبدیلی عسل، راهنمای کامل فرآوری و تولید عسل یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و…
گیاه دارویی ثعلب Salep، خواص دارویی، کاربردها، کاشت و تولید ثعلب نام عمومی گیاهانی از…