معدنیمواد اولیه

کلروپتاس

Potassium Chloride

کلروپتاس

کلروپتاس کلرید پتاسیم

نام های دیگر: کلروپتاسم، کلریدپتاسیم، سیلویت، Potassium Chloride

فرمول شیمیایی: KCL

رنگ: سفید – صورتی

شکل ظاهری: کریستال، پودری و گرانول

درجه خلوص گرید کشاورزی: ۶۰ %

درجه خلوص گرید صنعتی: ۹۵ -۹۹ %

بسته بندی: کیسه های ۵۰ KG – بیگ بگ ۱ تنی

کلروپتاس
کلروپتاس

کلروپتاس چگونه ساخته می شود؟

این نمک که به شکل بلورهای سفید تا صورتی رنگی بدون بو وجود دارد از دو روش مختلف تولید می شود:روش اول- شورابه های نمکی: در این روش شورابه هایی که طی هزاران سال در بقایای دریاچه های نمک باقی مانده اند جمع آوری و به داخل استخرهای تبخیر خورشیدی منتقل می شوند. پس از تبخیر، کارنالیت که یک کانی هالوژن نیمه شفاف است به عنوان منبع اصلی  استخراج وارد مراحل تولید شامل، مشینگ، شناور سازی (Flotation)، تجزیه (Decomposition)، استخراج مایع – جامد (Leaching) و خشک کردن (Drying) می شوند. کلروپتاس حاصل از این روش به دلیل نداشتن ناخالصی های فلزی، سفید رنگ است. در ایران نیز تولید کلروپتاس، فقط به این روش انجام می شود.

روش دوم- استخراج از معادن سنگی: در این روش تولید، سنگ های معدنی پس از جدا سازی از معدن توسط آسیاب های چکشی خرد می شوند. مرحله بعدی می تواند  به دو روش مختلف شامل  فرآیند خشک و فرآیند تر  انجام شود، در آخر محصول نهایی تغلیظ و تولید می شود. KCL حاصل از این روش به دلیل وجود ترکیبات آهن، به رنگ صورتی متمایل به نارنجی دیده می شود.حدود ۹۰ درصد از KCL موجود در بازار جهانی به این روش تولید می شود، روسیه، کانادا و ازبکستان به دلیل دارا بودن معادن عظیم سنگی، از بزرگترین تولیدکنندگان این ماده در سطح جهان هستند.

کاربرد کلروپتاس در کشاورزی

عمده KCL تولید شده در جهان به عنوان کود شیمیایی به مصرف کشاورزی می رسد. پتاسیم یکی از عناصر ضروری مورد نیاز گیاه است که به مقدار قابل توجه در پتاسیم کلراید وجود دارد. از آنجایی که این کود حلالیت خوبی در آب دارد، به صورت محلول پاشی هم استفاده می شود. باید توجه کرد در خاکهایی که میزان کلر بالایی دارد، استفاده از کلروپتاس سبب مسمویت و مرگ گیاه می شود، در خاکهای شور نیز به دلیل وجود یون کلر، بهتر است استفاده نشود. در کل می توان گفت این کود بیشتر برای مصرف باغی مناسب است تا زراعی.

این کود شیمیایی به صورت پودری و گرانول در بازار وجود دارد. دانه بندی کود کلروپتاس به شرح ذیل است:

پودری ریز ( استاندارد): ۰.۲ تا ۰.۸ میلیمتر

پودری درشت: ۰.۸ تا ۱.۵ میلی متر

گرانول (دانه ای) : ۱.۵ تا ۳.۵ میلی متر

کلرید پتاسیم

کلروپتاس در حفاری

کلرید پتاسیم (KCl) را می توان در فرآیندهای حفاری استخراج نفت و گاز برای اهداف مختلف استفاده کرد:

  • سیالات حفاری مبتنی بر آب: در حفاری نفت و گاز، کلرید پتاسیم را می توان به عنوان جایگزینی برای کلرید سدیم (نمک معمولی خوراکی) در سیالات حفاری مبتنی بر آب استفاده کرد. این ماده به کنترل چگالی و ویسکوزیته سیال کمک کرده و عملیات حفاری را تسهیل می کند.
  • بازیابی نفت پیشرفته (EOR): کلرید پتاسیم را می توان به عنوان بخشی از تکنیک های بهبود یافته بازیافت نفت به مخازن نفت تزریق کرد. در برخی موارد از آن برای تغییر خواص سنگ مخزن یا سیالات درون مخزن برای بهبود نرخ بازیافت نفت استفاده می شود.
  • تثبیت خاک رس: در فرآیندهای استخراج نفت به ویژه در حین حفاری، کلروپتاس می تواند به تثبیت تشکیلات رسی در چاه کمک کند. این کار از فروریختن دیواره های چاه جلوگیری کرده و خطر گیرکردن لوله ها را کاهش می دهد.
  • محلول های آب نمک: این ماده را می توان در تهیه محلول های آب نمک استفاده کرد که در مراحل مختلف فرآیندهای استخراج و تصفیه نفت مورد استفاده قرار می گیرد.
  • مهار خوردگی: پتاسیم کلراید همچنین می تواند در فرمولاسیون های بازدارنده خوردگی برای خطوط لوله و سایر تجهیزات درگیر در استخراج و حمل و نقل نفت استفاده شود. این ترکیب به محافظت از سطوح فلزی در برابر خوردگی ناشی از شرایط سخت یا مواد خورنده موجود در فرآیند استخراج کمک می کند.
    به طور کلی، کلرید پتاسیم کاربردهای متعددی در فرآیندهای استخراج نفت پیدا می‌کند، که عمدتاً مربوط به سیالات حفاری، افزایش بازیافت نفت، تثبیت خاک رس، محلول‌های آب نمک و مهار خوردگی است.

سایر کاربردهای کلریدپتاسیم

استفاده در صنایع حفاری به عنوان گل حفاری- تولید کلراین و پتاسیم هیدروکسید در صنایع شیمیایی- جایگزین سدیم کلراید در تصفیه آب شهری و صنایع غذایی- استفاده در تولید سولفات پتاسیم- کاربرد دارویی برای تولید پتاسیم کلراید- استفاده در ترکیبات ضد یخ- تولید محصولات الکتریکی و الکترونیکی هشداراین ماده در آب ، بازها و گلیسرول قابل حل می باشد و در مقادیر بالا بسیار سمی و کشنده است.

۵/۵ (۱ نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بسته است
دکمه بازگشت به بالا