شیمیاییکودهای شیمیایی

بور کشاورزی

بور کشاورزی

بور کشاورزی

بور کشاورزی

فرمول شیمیایی: B۲O۳

بسته بندی: کیسه ۲۵ کیلوگرمی

درجه خلوص: ۱۲ – ۱۴ درصد

بور جزو عناصر کم مصرف (Micro elements) مورد نیاز است و از کانی ها و معادن بورات تهیه می شود. این عنصر در طبیعت معمولا به فرم اسید بوریک H۳BO۳ در خاک وجود دارد و جذب گیاه می شود. بور اکثرا در ترکیباتی همچون اکسیدها، سولفیدها، نیتریدها و هالیدها به صورت سه ظرفیتی دیده میشود. عنصر خالص بور بسیار کمیاب و نادر است و مطالعات چندانی بر روی آن صورت نگرفته است و همچنین خالص سازی آن بصورت تک عنصر بسیار سخت است.

تحرک این عنصر در خاک زیاد اما در گیاه کم است، بنابراین در صورت استفاده از غلظت بالای بور، گیاه در خطر مسمویت قرار می گیرد. هرچند که غلظت این عنصر تا ۲۰۰ میلی گرم در کیلوگرم خاک متغیر است اما تنها ۵ درصد این عنصر توسط گیاه قابل جذب و استفاده است.

 

بور کشاورزی

 

کاربردهای بور کشاورزی

مهمترین کاربرد این عنصر در کشاورزی بعنوان کود میکرو است، این عنصر در فرآیندهای مهمی به شرح ذیل در گیاه حضور دارد:

گلدهی و رشد لوله گرده

میوه دهی و تقسیم سلولی

تاثیر در مناطق مهم رشدی گیاه مانند مریستم ها، تشکیل جوانه جانبی

متابولیسم و چرخه نیتروژن (ازت)

جذب کربوهیدارت و اکسیژن برای جوانه زنی و رشد دانه گرده

ساخت دیواره سلولی

 

علائم عمومی کمبود بور

توقف رشد جوانه ( مریستم) انتهایی گیاه ، اولین نشانه کمبود بور است. کمرنگ شدن و رنگ پریده شدن در قاعده برگهای جوان و سپس مرگ آنها از نشانه دیگر کمبود بور است. توقف تقسیم سلولی و عدم رشد گیاه از دیگر نشانه های عمومی کمبود بور است.

 

علائم خاص کمبود بور

  • سیب: در تعامل با کلسیم، داخل سیب بصورت چوب پنبه ای در می آید، طوری که انگار میوه یخ زده است.
  • نخل خرما: ایجاد لکه های قهوه ای روی شاخه ها، باردهی پایین
  • گلابی: از بین رفتن شاخه های جدید در بهار، قهوه ای و سخت شدن پوست میوه ها
  • توت فرنگی: کوتولگی گیاه و کمبود رشد، ایجاد میوه های کوچک و رنگ پریده
  • غلات: ایجاد شکاف در بخش فوقانی ساقه غلات، تغییر رنگ بافت داخلی به قرمزه – قهوه ای
  • چغندر: ایجاد نواحی سخت در ریشه، پوسیدگی داخلی چغندر
  • کاهو: دفرمه شدن برگها و ایجاد مغز ساقه توخالی
  • گل کلم: توسعه ضعیف مغز گیاه، ایجاد لکه های قهوه ای، زبر شدن برگها و گوشت گیاه
  • کرفس (کوهی) : پوسیدگی قلبی قهوه ای
  • شلغم: ایجاد حلقه های خاکستری و قهوهای در ریشه ها

 

بور کشاورزی

 

غلظت مناسب بـور

مقدار بهینه بور برگ ها در محصولات زراعی ۲۰ – ۱۰۰ PPM است، همانطور که گفته شد، غلظت بیش از حد نیاز این عنصر در گیاه، ایجاد مسمویت می کند.

اسید بوریک (۵/۱۶ % Boron) ، بوراکس ( ۳/۱۱ % Boron) و سولوبور ( ۵/۲۰ % Boron) را می توان برای اصلاح خاکهای فقیر استفاده کرد. بطور کلی و عمومی، نیاز واقعی خاک به بور ۱/۱ کیلوگرم در هکتار یا یک لیتر در هکتار است. اما میزان بهینه این ماده بر حسب نوع گیاه، سن گیاه، شرایط آبیاری، خاک و وضعیت آب و هوا متفاوت است.

قبل از استفاده از هرگونه کود برای محصولات کشاورزی ابتدا آنالیز شیمیایی خاک را انجام داده و حتما از مشاور مجرب و با تجربه استفاده کنید.

۰/۵ (۰ نظر)

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا