کسب و کار

گواهی بهداشت نباتی

Phytosanitary Certificate

صدور گواهی بهداشت نباتی و کاربرد آن

گواهی بهداشت نباتی (گواهی بهداشت گیاهی) به انگلیسی Phytosanitary Certificate یا همان مجوز قرنطینه یک گواهی بین المللی است که از طرف سازمان حفظ نباتات هر کشور برای کالاهای صادراتی و یا فروش و توزیع داخلی، صادر می شود. گواهی بهداشت می تواند بسته به نوع کالا و محصول شرایط متفاوتی را داشته باشد. همچنین اگر کالا صادراتی باشد، کشور مقصد بنا بر قوانین داخلی خود می تواند شرایط خاصی برای گواهی بهداشت صادره از کشور مبدا درخواست کند.

معنای مطلب گفته شده برای محصولات کشاورزی صادراتی این است که یک کالای مشخص با یک کد تعرفه ثابت لزوما نباید گواهی بهداشت یکسانی برای دو کشور مختلف داشته باشد. برای جلوگیری از برگشت بار یا معدوم شدن کالا در گمرک مقصد و ضررهای مالی هنگفت، ازم است قبل از اقدام به اخذ گواهی بهداشت، شرایط قرنطینه ای کشور مقصد برای کالای خود را استعلام بگیرید. حتما توجه داشته باشد قوانین ثابت نیست و شرایط می تواند بر اثر عوامل مختلف تغییر کند. پس امکان دارد شرایط قرنطینه ای کشور مقصد طی چند ماه تغییر کند.

.

گواهی بهداشت نباتی صادراتی (گواهی قرنطینه صادرات)

 همه محصولات کشاورزی و بسیاری از مواد غذایی مانند خشکبار بدون داشتن گواهی بهداشت یا همان مجوز قرنطینه صادرات اعتباری نداشته و قابلیت صادرات را نخواهند داشت. در واقع گمرک و قرنطینه کشورهای مقصد بدون وجود مجوز قرنطینه اجازه ترخیص هیچ کالای کشاورزی را نمی دهند.

گواهی بهداشت

در صورتی که کالایی فاقد گواهی بهداشت نباتی یا همان مجوز قرنطینه باشد یا به کشور مبدا مرجوع شده و یا  در گمرک مقصد معدوم می شود. این گواهی برای محصولات کشاورزی مهمترین مدرک صادراتی است به گونه ای که هیچ کشوری تحت هیچ شرایطی اجازه ورود کالا بدون آن را نمی دهد.

.

گواهی بهداشت نباتی داخلی (قرنطینه داخلی)

این گواهی بهداشت به منظور فروش و توزیع محصولات کشاورزی در داخل کشور صادر می شود و بخش زیادی از روند اخذ آن شبیه گواهی بهداشتی صادراتی است با این تفاوت که این گواهی برای مقاصد داخلی توسط سازمان جهاد کشاورزی استان محل تولید تایید می شود.

.

چگونه گواهی بهداشت بگیریم؟

اگر به عنوان شخص حقیقی یا حقوقی قصد صادرات کالای کشاورزی یا مواد غذایی را دارید (همه نوع مواد غذایی واجد گواهی بهداشت گیاهی نمی باشد) یا قصد توزیع و فرشو داخلی محصولاتی که وجود گواهی بهداشت برای آن الزامی است، باید حتما از روند اخذ گواهی بهداشت اطلاع داشته باشید، مراحل اخذ گواهی بهداشت نباتی به شرح ذیل می باشد.

  • ثبت نام در سامانه جامع پایش عوامل خسارت زای گیاهی یا همان سامان جامع قرنطینه سازمان حفظ نباتات کشور.
  • عقد قرار داد با یکی از کلینیک های گیاهپزشکی درجه یک یا دو کشور با نوع فعالیت ریسک کم، متوسط و زیاد (دقت داشته باشید برای اخذ گواهی بهداشت صادراتی از کلینک های درجه یک با نوع ریسک کم، متوسط و زیاد استفاده کنید. بسیاری از کلینیک ها فقط ریسک کم و متوسط هستند).
  • تست و نمونه برداری از محصول توسط کلینیک گیاهپزشکی
  • در صورت منفی و عاری بودن از آلودگی، گزارش و نامه کلینیک گیاهپزشکی را باید به دفتر قرنطینه سازمان حفظ نباتات کشور منعکس کنید.
  • درخواست از دفتر قرنطینه برای صدور گواهی بهداشت نباتی برای کالا (با استناد به جواب آزمون کلینیک گیاهپزشکی)
  • حضور در گمرک خروجی و اخذ اصل گواهی بهداشت از نماینده سازمان حفظ نباتات کشور یا حضور در سازمان حفظ نباتات و سازمان جهاد کشاورزی استان محل تولید برای گواهی بهداشت داخلی

.

گواهی بهداشت نباتی
نمونه گواهی بهداشت داخلی

.

نکات بسیار مهم

گواهی بهداشت صادراتی برای هر کالا و هر مقصدی، فقط مختص همان کشور و همان کالا صادر می شود و شما نمی توانید گواهی بهداشتی که برای کشور عراق دریافت کرده اید را برای صادرات به ترکیه استفاده کنید. دیگر نکات بسیار مهم که باید قبل و بعد از صدور گواهی بهداشت صادراتی رعایت کنید:

  • قبل از هر اقدامی ابتدا از مشتری بخواهید الزامات و موارد مهم حفظ نباتات کشور ذینفع برای کالای صادراتی شما را کتبا اعلام کند. هر کشوری برای هر محصولی بر اساس آفات و بیماری های گیاه رایج و بومی یک سری محدودیات ها اعمال می کند. فرض کنید قصد صادرات نهال سیب به گرجستان را دارید، ابتدا باید از حفظ نباتات گرجستان استعلام کنید که در گواهی بهداشت ادره آیا نیاز است عاری بودن از آفات و بیماری های خاصی ذکز شود یا یک گواهی استاندارد کافی است؟ ممکن است گرجستان اعلام کند باید ختما در گواهی ذکر شود نهال های سیب فاقد بیماری قارچی لکه سیاه Venturia inaequalis است در این صورت باید از کلینیک گیاهپزشکی بخواهید علاوه بر تست استاندارد، عاری بودن از این بیماری خاص را تست و اعلام کند که در نهایت در متن گواهی بهداشت نیز عاری بودن نهال ها از این بیماری خاص ذکر خواهد شد.

ممکن است برای صادرات همین نهال های سیب به کشور ترکیه، سازمان حفظ نباتات ترکیه روی بیماری سفیدک سطحی سیب Podosphaera leucotricha حساس باشد و الزام کند در گواهی بهداشت ذکر شود.

  • کشور مقصد، نام و اطلاعات تماس مشتری باید حتما در گواهی بهداشت ذکر شود در غیر این صورت فاقد اعتبار است.
  • گواهی بهداشت صادراتی (گواهی بهداشت گیاهی) فقط در گمرکات خروجی کشور که قبلا اعلام کرده اید کالا قرار است از آن مرز خارج شود، صادر می شود. برای مثال اگر قصد صادرات کالایی به عراق از طریق مرز بازرگان را دارید، گواهی بهداشت توسط نماینده سازمان حفظ نباتات در گمرک بازرگان صادر خواهد شد.

.

نکات مهم گواهی بهداشت داخلی

  • اعتبار این گواهی بهداشت گیاهی از زمان صدور دو هفته است، پس باید طوری برنامه ریزی کنید تا قبل از انقضا گواهی، محصولات را به دست مشتری برسانید.
  • در گواهی بهداشت داخلی صرفا نام محصول و شهر و استان مقصد ذکر می شود و بر خلاف گواهی های صادراتی نام مشتری در آن قید نمی شود.
  • گواهی های بهداشت داخلی صادر شده باید حتما دارای مهر از مدیریت سازمان جهاد کشاورزی شهرستان محل تولید بوده و به تایید قرنطینه حفظ نباتات استان نیز رسیده باشد..

.

چرا به گواهی بهداشت نیاز داریم؟

اگر به عنوان یک مشتری قصد خرید نهال، بذر، نشا و … را از فروشنده داخلی دارید، حتما از فروشنده تقاضای گواهی بهداشت کنید، بسیاری از نهاده های کشاورزی موجود در بازار به انواع عوامل باکتریایی و ویروسی آلوده هستند پس بهتر است اگر کشاورزی را بطور حرفه ای و صنعتی دنبال می کنید برای جلوگیری از ایجاد خسارت در مراحل بعدی تولید خود، حتما هنگام تهیه نهاده های کشاورزی تقاضای گواهی بهداشت کنید.

یکی از مزیت های محصولا تولید شده به روش کشت بافت و ریزازدیادی عاری بودن از آلودگی و بیماری ها است اما همچنان خطر ابتلای این محصولات به انواع عوامل بیماری زایی وجود دارد، پس برای خرید محصولات کشت بافت به صرف عاری بودن ار بیماری اکتفا نکنید و حتما از تولید کننده و فروشنده درخواست گواهی بهداشت کنید.

گواهی بهداشت گیاهی

چگونه مجوز قرنطینه بگیریم؟

برای شروع شما باید در سامانه جامع پایش عوامل خسارت زای گیاهی عضو شوید. سپس کلیه مراحل درخواست و اظهار کالا چه برای صادرات و چه برای واردات از طریق همین سامانه انجام می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر به راهنمای سامانه ماجعه کنید.

ورود به سامانه جامع پایش عوامل خسارت زای گیاهی 

مجوز قرنطینه

۵/۵ (۱ نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا