کود مرغی
کود مرغی (Guano)
کود مرغی در سطح بین المللی با نام تجاری گوانو شناخته می شود. گوانو بر گرفته از واژه وانو در زبان سرخپوستی است. گوانو ها به سه دسته اصلی تقسیم می شوند: کود مرغ دریایی ،کود خفاش و کود فک. به دلیل اینکه در پرندگان برخلاف سایر دام ها، چیزی به نام ادرار وجود ندارد، بنابراین مدفوع آنها سرشار از آمونیاک، اسید اوریک، اسید فسفریک، اسید اُکزالیک و کربنیک اسید است .
گوانو به دلیل پراکنده کردن مواد مغذی در طبیعت، نقش اکولوژیکی مهمی دارد. اکوسیستم غارها بطور کامل به گوانو حاصل از خفاش ها وابسته است زیرا تنها منبع مواد غذایی برای قارچ ها، باکتری ها و بی مهرگان است. از بین رفته خفاش ها در یک غار می تواند منجر به انقراض گونه هایی شود که به گوانوی آنها وابسته هستند، گوانو همچنین به دلیل میزان بالای اسیدیته، در غارها ایجاد فرسایش کرده و به شکل گیری آنها کمک می کنند.
.
ترکیبات
این ترکیب ارگانیک دارای مقادیر زیادی مواد غذایی برای گیاهان مانند آمونیوم و نیترات است که ۸ تا ۲۱ درصد آن حاوی نیتروژن است. محتوای نیتروژن کود مرغی شامل: ۸۰% اسید اوریک، ۱۰% پروتئین، ۷ % آمونیاک و ۰.۵ % نیترات است. برخی از رایج ترین عناصر شیمیایی موجود در کود مرغی عبارتند از فسفر، منیزیم و کلسیم. بسترهای صخره ای جزایر اغلب از جنس بازالت است به همین دلیل در کود مرغ دریایی به علت واکنشی که بازالت با ترکیبات شیمیایی گوانو می دهد، مواد معدنی فسفاتیک مانند لوکوفسفیت و تراناکیت یافت می شود.
.
مزایای کود مرغی
اصلاح ساختار فیزیکی و شیمیایی خاک
ارگانیک بودن
تنظیم PH
افزایش غلظت عناصر شیمیایی خاک
افزایش حجم ماده آلی خاک
نگهدارنده و جاذب آّب و رطوبت
تیره تر کردن سطح خاک که سبب جذب انرژی بیشتر می شود
افزایش فعالیت میکروارگانیسم های خاک
کاهش چسبندگی در خاک های رسی
افزایش چسبندگی درخاک های شنی
.
معایب و محدودیت ها
در مقایسه با سایر کودها مانند کودهای شیمیایی، حاوی مقادیر بسیار کمتری عناصر مفید هستند. آزاد سازی مواد مغذی بسیار کند بوده و زمان زیادی لازم است تا در اختیار گیاه قرار بگیرد. تجزیه کود مرغی در اوایل تابستان و همزمان با گرم شدن خاک آغاز می شود.
کود مرغی برای برخی از گیاهان در حال رشد مانند آزالیا مناسب نیست و پیشنهاد می شود در زمان آماده سازی زمین و قبل از کاشت استفاده شود. از آنجایی که کودهای مرغی نقش تغذیه ای برای جانوران هم دارد ممکن است سبب جذب جوندگان و سایر جاندارن به باغ یا مزرعه شود.
.
کود مرغی ، محلول در آب است، همین خاصیت سبب ایجاد آلودگی آب ها شده و همچنین نیترات موجود در خاک به راحتی آب شویی شده و از دسترس گیاه خارج می شود. وجود محتوای زیاد آمونیاک، خطر افزایش سوزش گیاه را بالا می برد و باید در میزان دوز مصرفی احتیاط کافی نمود. همچنین سبب عدم جوانه زنی بذور می شود.
.
زمان و مقدار استفاده
برای آماده سازی زمین بهتر است در فصل زمستان، کود مرغی به صورت چالکود در خاک قرار بگیرد تا زمان کافی برای آزادسازی عناصر محیا باشد. به دلایل ذکر شده از مصرف کود مرغی محلول در آب خودداری کنید. فرم های مختلف پلیتی، گرانول و مایع برای این کود وجود دارد که با توجه به نوع و جنس خاک و همچنین نوع گیاه می تواند انتخاب و استفاده شود.
.
مقدار مصرف بستگی به آنالیز شیمیایی خاک، جنس خاک، میزان رطوبت و بارندگی ، جنس و گونه و سن گیاه دارد. بطور تجربی ثابت شده حدود مقدار مصرفی برای هر درخت بالغ بین ۵ تا ۷ کیلوگرم است. میزان اسیدیته (PH) و شوری (EC ) خاک از عوامل تاثیر گذار بر جذب مواد غذایی توسط گیاه است بنابراین شناخت و آگاهی از شرایط محیطی باغ یا مزرعه و همچنین کیفیت آب مصرفی در تعیین مقدار استفاده بهینه کود مرغی بسیار مهم است.
.
ساخت خط تولید کود مرغی