گواهی بهداشت نباتی (گواهی بهداشت گیاهی) به انگلیسی Phytosanitary Certificate یا همان مجوز قرنطینه نباتی یک گواهی بین المللی است که از طرف سازمان حفظ نباتات هر کشور برای کالاهای صادراتی و یا فروش و توزیع داخلی، صادر می شود. گواهی بهداشت می تواند بسته به نوع کالا و محصول شرایط متفاوتی را داشته باشد. همچنین اگر کالا صادراتی باشد، کشور مقصد بنا بر قوانین داخلی خود می تواند شرایط خاصی برای گواهی بهداشت صادره از کشور مبدا درخواست کند.
معنای مطلب گفته شده برای محصولات کشاورزی صادراتی این است که یک کالای مشخص با یک کد تعرفه ثابت لزوما نباید گواهی بهداشت یکسانی برای دو کشور مختلف داشته باشد. برای جلوگیری از برگشت بار یا معدوم شدن کالا در گمرک مقصد و ضررهای مالی هنگفت، ازم است قبل از اقدام به اخذ گواهی بهداشت، شرایط قرنطینه ای کشور مقصد برای کالای خود را استعلام بگیرید. حتما توجه داشته باشد قوانین ثابت نیست و شرایط می تواند بر اثر عوامل مختلف تغییر کند. پس امکان دارد شرایط قرنطینه ای کشور مقصد طی چند ماه تغییر کند.
.
همه محصولات کشاورزی و بسیاری از مواد غذایی مانند خشکبار بدون داشتن گواهی بهداشت یا همان مجوز قرنطینه صادرات اعتباری نداشته و قابلیت صادرات را نخواهند داشت. در واقع گمرک و قرنطینه کشورهای مقصد بدون وجود مجوز قرنطینه اجازه ترخیص هیچ کالای کشاورزی را نمی دهند.
در صورتی که کالایی فاقد گواهی بهداشت نباتی یا همان مجوز قرنطینه باشد یا به کشور مبدا مرجوع شده و یا در گمرک مقصد معدوم می شود. این گواهی برای محصولات کشاورزی مهمترین مدرک صادراتی است به گونه ای که هیچ کشوری تحت هیچ شرایطی اجازه ورود کالا بدون آن را نمی دهد.
.
این گواهی بهداشت به منظور فروش و توزیع محصولات کشاورزی در داخل کشور صادر می شود و بخش زیادی از روند اخذ آن شبیه گواهی بهداشتی صادراتی است با این تفاوت که این گواهی برای مقاصد داخلی توسط سازمان جهاد کشاورزی استان محل تولید تایید می شود.
.
اگر به عنوان شخص حقیقی یا حقوقی قصد صادرات کالای کشاورزی یا مواد غذایی را دارید (همه نوع مواد غذایی واجد گواهی بهداشت گیاهی نمی باشد) یا قصد توزیع و فرشو داخلی محصولاتی که وجود گواهی بهداشت برای آن الزامی است، باید حتما از روند اخذ گواهی بهداشت اطلاع داشته باشید، مراحل اخذ گواهی بهداشت نباتی به شرح ذیل می باشد.
.
گواهی بهداشت صادراتی برای هر کالا و هر مقصدی، فقط مختص همان کشور و همان کالا صادر می شود و شما نمی توانید گواهی بهداشتی که برای کشور عراق دریافت کرده اید را برای صادرات به ترکیه استفاده کنید. دیگر نکات بسیار مهم که باید قبل و بعد از صدور گواهی بهداشت صادراتی رعایت کنید:
ممکن است برای صادرات همین نهال های سیب به کشور ترکیه، سازمان حفظ نباتات ترکیه روی بیماری سفیدک سطحی سیب Podosphaera leucotricha حساس باشد و الزام کند در گواهی بهداشت ذکر شود.
اگر به عنوان یک مشتری قصد خرید نهال، بذر، نشا و … را از فروشنده داخلی دارید، حتما از فروشنده تقاضای گواهی بهداشت کنید، بسیاری از نهاده های کشاورزی موجود در بازار به انواع عوامل باکتریایی و ویروسی آلوده هستند پس بهتر است اگر کشاورزی را بطور حرفه ای و صنعتی دنبال می کنید برای جلوگیری از ایجاد خسارت در مراحل بعدی تولید خود، حتما هنگام تهیه نهاده های کشاورزی تقاضای گواهی بهداشت کنید.
یکی از مزیت های محصولا تولید شده به روش کشت بافت و ریزازدیادی عاری بودن از آلودگی و بیماری ها است اما همچنان خطر ابتلای این محصولات به انواع عوامل بیماری زایی وجود دارد، پس برای خرید محصولات کشت بافت به صرف عاری بودن ار بیماری اکتفا نکنید و حتما از تولید کننده و فروشنده درخواست گواهی بهداشت کنید.
گواهی بهداشت گیاهی
برای شروع شما باید در سامانه جامع پایش عوامل خسارت زای گیاهی عضو شوید. سپس کلیه مراحل درخواست و اظهار کالا چه برای صادرات و چه برای واردات از طریق همین سامانه انجام می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر به راهنمای سامانه ماجعه کنید.
بیماری آنتراکنوز در گیاهان، علائم، علل و روش های کنترل بیماری آنتراکنوز (Anthracnose) یکی از…
۱۰ چالش رایج در کشت بافت گیاهی و راهکارهای مدیریت آن ها کشت بافت گیاهی…
همه چیز درباره سم ایمیداکلوپراید: ساختار، نحوه اثر، کاربردها و مزایا و معایب سم ایمیداکلوپراید…
صنایع تبدیلی عسل، راهنمای کامل فرآوری و تولید عسل یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و…
گیاه دارویی ثعلب Salep، خواص دارویی، کاربردها، کاشت و تولید ثعلب نام عمومی گیاهانی از…