گردو چندلر یا درخت گردو رقم چندلر Chandler در کنار گونه های دیگر گردو مانند گردوی فرنور از محبوب ترین و پر فروش ترین گونه گردوی سردسیری در دنیا است. این گردو در سال ۱۹۷۹ میلادی در دانشگاه دیویس کالیفرنیا آمریکا اصلاح و معرفی شده است. این رقم حاصل برنامه به نژادی گسترده ای بود که هدف آن تولید گردویی با عملکرد بالا، کیفیت مغز عالی، باردهی جانبی و سازگاری با سیستم های مدرن کشت بود. والدین چندلر عبارتند از:
Pedro (پدر)
UC56-224 (مادر، یک رقم انتخابی)
نهال گردو چندلر چندلر کشت بافت چندلر پیوندی
.
این واریته از گردو همانند سایر درختان گردو در صورتی که هرس نشود می تواند تا ۱۵ متر نیز رشد کند اما با هرس به موقع و مناسب حداکثر ارتفاع ۵ متر برای آن قابل قبول است. از لحاظ ساختار، ساقه، برگ و ریشه نیز تفاوت چندانی با سایر ارقام گردو ندارد.
عمر گردو چندلر زیاد است و می تواند بیش از ۱۰۰ سال نیز زندگی کند اما از آنجایی که از این واریته گردو برای احداث باغ های صنعتی استفاده می شود، حداکثر عمر قابل تصور با باردهی مناسب، ۳۰ سال است. یعنی بعد از ۳۰ سال، درخت باید حذف شده و درختان جوان جای آن ها را بگیرند.
.
این گردو در نیمکره شمالی بین باغداران بسیار محبوب بوده و طی سال های اخیر بیشترین تقاضای خرید نهال گردو را داشته است. آمریکای شمالی خصوصا آمریکا دارای بیشترین سطح زیر کشت این واریته گردو است. کشورهایی با آب و هوای سرد، خشک و کوهستانی که حداکثر ارتفاع از سطح دریا از ۱۵۰۰ متر بیشتر نباشد، بهترین منطقه جغرافیایی برای احداث باغ و کاشت گردو چندلر است.
ایران خاستگاه اصلی گردو در جهان و منشا اولیه این درخت استراتژیک ارزشمند است و هر زمان صحبت از گردو باشد نمی توان در مورد ایران صحبت نکرد. در ایران نیز اکنون گردو چندلر بیشترین تقاضا را بین باغداران دارد و گران قیمت ترین نهال گردو رو نیز به خود اختصاص داده است. این که چرا این گردو انقدر در ایران و جهان محبوب است را در ادامه این مقاله توضیح خواهیم داد.
استان ها و شهرهای گردو خیز ایران سال ها است که میزبان چندلر هستند، استان های قزوین، زنجان، همدان و کردستان درصد قابل توجهی از کشت چندلر را به خود اختصاص داده اند . سایر استان های گردو خیز مانند کرمان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و … نیز مکان مناسبی برای کاشت این رقم گردو هستند.
.
چرا چلندر این سوالی است که بسیاری از کشاورزان و باغداران با آن رو به رو می شوند. نهال گردوی چندلر به نسبت سایر ارقام گردو گران تر است اما تقاضای آن نیز هموراه در بازار بالا است. علت این محبوبیت علاوه بر میوه با کیفیت به دلایل ذیل نیز می باشد:
چندلر مقاوم به سرما است و به دلیل دیر برگ ده و دیر گل ده بودن، از سرمای بهاره جان سالم به در می برد و زمانی که سایر ارقام گردو دچار سرما زدگی در فصل بهار می شوند برای چندلر هیچ تغییری در کیفیت و کمیت باردهی آن اتفاق نمی افتد.
از آنجایی که چندلر دیر برگ ده است، سبب شده تا از حملات آفات و بیماری های متداول گردو مانند بلایت برگ و کرم codling moth نیز در امان بماند.
باردهی بالا. طبق مطالعات، مشاهدات و آمار، گردو چندلر پر بارده ترین نوع گردو در جهان است و بطور متوسط بین ۶ تا ۸ تن در هکتار میوه می دهد. این اعداد در مقایسه با باردهی سایر ارقام گردو که حدود ۳ تن در هکتار است، بسیار خیره کننده است. عملکرد جوانه ها بین ۸۵ تا ۹۰ درصد بوده که نشان دهنده پرباری این درخت گردو است.
درصد سفیدی: ۹۰ تا ۱۰۰ درصد
وزن: نسبت وزن مغز به وزن کل میوه ۵۲ تا ۵۵ درصد
درصد عملکرد جوانه ها: ۸۵ تا ۹۰ درصد
مقاوت به سرما: تا حدود ۱۷- سانتی گراد (۱۷ درجه سانتی گراد زیر صفر)
.
ویژگی های مهم و بارز میوه این رقم گردو به شرح ذیل است:
شکل: بیضوی
پوست: ضخامت متوسط، کاغذی
مغز: سفید رنگ
درصد چربی: بالا
نسبت مغز به میوه: ۴۸ تا ۵۱ درصد
طول میوه: حدود ۴ سانتی متر
وزن هر دانه میوه: بین ۱۲ تا گرم
.
از آنجایی که کاشت بذر به منظور تکثیر درخت گردو سالهاست منسوخ شده است، تنها دو روش قابل اعتماد برای تکثیر نهال درخت گردو وجود دارد:
اندازه بزرگ نهال، مقاومت اولیه بیشتر به تنش های محیطی، نگهداری آسان، قیمت مناسب
یکسان نبودن پایه و پیوندک، وجود زخم پیوند که سبب بروز بسیاری از بیماری ها از جمله آنتراکنوز یا لکه سیاه گردو، مقاومت کمتر به تنش های سرما و خشکی، سرعت رشد کم
خود ریشه زا بودن، عدم نیاز به پیوند، عاری بودن از بیماری و آلودگی، سرعت رشد بالا، مقاومت بسیار بالا به سرما و خشکی، خلوص ژنتیکی بالا
اندازه کوچک، نگهداری سخت، هزینه بالا، حساسیت به گرما و نو خورشید در سال اول کاشت
بیماری آنتراکنوز در گیاهان، علائم، علل و روش های کنترل بیماری آنتراکنوز (Anthracnose) یکی از…
۱۰ چالش رایج در کشت بافت گیاهی و راهکارهای مدیریت آن ها کشت بافت گیاهی…
همه چیز درباره سم ایمیداکلوپراید: ساختار، نحوه اثر، کاربردها و مزایا و معایب سم ایمیداکلوپراید…
صنایع تبدیلی عسل، راهنمای کامل فرآوری و تولید عسل یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و…
گیاه دارویی ثعلب Salep، خواص دارویی، کاربردها، کاشت و تولید ثعلب نام عمومی گیاهانی از…