بهترین گیاهان دارویی برای کاشت
Best Medicinal Plants
بهترین گیاهان دارویی برای کاشت
بهترین گیاهان دارویی برای کشت با توجه به آب و هوا، کیفیت نور، امکانات، مقیاس کشت و … سنجیده و انتخاب می شود. قدم اول این است که بدانیم اصلا با چه هدفی قصد کاشت گیاهان دارویی را داریم؟ قطعا ملزومات و انتخاب بهترین گیاهان دارویی برای کاشت خانگی با کاشت صنعتی بسیار متفاوت است. در ادامه این مطلب به بررسی بهترین گیاهان دارویی برای کاشت در منزل می پردازیم.
.
گیاه دارویی چیست؟
ماده موثره گیاه دارویی به ترکیبی از مواد شیمیایی ارگانیک گفته میشود که از بخشهای فراوری شده یا خام یک گیاه به دست میآید. در واقع این نوع گیاهان به منظور درمان بیماریهای مختلف و اهداف سلامت مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد گیاهان دارویی تا حدی گسترده شده که از آنها در غذا، عطر، و دارو استفاده میگردد. تاثیر استفاده از گیاهان دارویی تا حدی است که طبق تحقیقات انجام شده و اعلام سازمان بهداشت جهانی، حدود ۸۰ درصد از مردم کل دنیا بخشی از مراقبتهای اولیه از خود در زمان بروز بیماری را گیاه درمانی میکنند.
برای مثال امروزه آویشن و نعنا یکی از کاربردیترین انواع گیاه دارویی محسوب میشود. از این گیاهان به صورت دمنوش، پودر و حتی به صورت تازه استفاده میشود. از مهمترین خواص نعنا میتوان به کمک به هضم غذا، درمان اختلالات تنفسی، و بهداشت دهان و دندان اشاره کرد. همچنین گیاه آویشن به دلیل گرم و خشک بودن، تاثیر زیادی در نفخ، پاک کردن ریه و رودهها از رطوبت، درمان سرفه، و برطرف کردن ناراحتیهای سیستم گوارش ( معده و روده) دارد.
.
گیاه دارویی یا داروی شیمیایی؟
با نگاه کردن به آمارهای جهانی متوجه میشویم که هزینه داروهای شیمیایی تقریبا ۱۰ برابر داروهای گیاهی است ولی سوال اصلی اینجاست که چرا در طول یک بازه زمانی تقریبا ۲۰۰ الی ۳۰۰ ساله، سلیقه و انتخاب پزشکان از استفاده از داروهای گیاهی به سمت داروهای شیمیایی رفت؟
جواب به صورت خلاصه، زمان اثر گذاری داروهای شیمیایی است. با اینکه استفاده از داروهای گیاهی کم خطرتر و ارزان تر است ولی یکی از نقاط ضعف آنها، اثرگذاری آرام آنها بر روی بدن میباشد. در شرایط بحران و اورژانسی نمیتوان بر روی داروهای گیاهی حساب باز کرد. معمولا در این موارد قید دم نوش ها و گیاهان را میزنیم و به سراغ تزریق مستقیم دارو در بدن میرویم.
ولی هنوز هم پزشکانی هستند که سعی میکنند بیماریهای خفیف را با استفاده از داروهای گیاهی درمان کنند. معمولا برای درمان یک بیماری مزمن شما باید برای مدت تقریبا طولانی از داروهای گیاهی در دوزهای مشخصی استفاده کنید که اگر این روش درمان بر روی شما جواب دهد، صرفه جویی بسیاری در هزینه خواهید کرد.
اگر بخواهیم به سوال اول بازگردیم و ببینیم که کدام دسته از داروها بهتر هستند، کار درست این است که این مورد را به عهده پزشک بگذاریم و انتخاب نهایی توسط یک متخصص انجام شود.
.
معرفی ۴ گیاه از بهترین گیاههای دارویی برای کاشت
همانطور که در ابتدای مطلب ذکر شد، امکان کاشت و پرورش برخی از گیاهان دارویی در منزل امکان پذیر است. به همین دلیل برخی افراد با کاشت این گیاهان برای خود درآمد زایی کرده و به کشت گیاهان دارویی به عنوان یک شغل خوب نگاه میکنند. از جمله بهترین گیاههای دارویی قابل کشت در منزل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
.
۱- کاشت آویشن
امکان کاشت بذر گیاه آویشن حتی در داخل گلدان و نگهداری آن در منزل نیز وجود دارد. خاک مورد نیاز آویشن باید دارای بافت متوسط و سبک باشد تا امکان کافی برای انتقال آب، و تهویه مناسب را برای گیاه فراهم کند. بذر آویشن اگر در گلدان کاشته شود تا مدتی نیاز به کود دهی نخواهد داشت. آبیاری منظم با حجم مناسب برای شروع رشد مطلوب ضروری است. اما در عین حال باید توجه داشته داشت که آبیاری زیاد، باعث پوسیدگی ریشه میشود. بهترین مکان برای پرورش گیاه آویشن در پنجرههای جنوبی منازل است. بهترین زمان کاشت این گیاه نیز در اواخر اسفند است تا در بهار و خرداد به مرحله گلدهی رسیده و در تابستان نیز قابل برداشت باشد.
.
۲- کاشت بادرنجوبه
بادرنجوبه یکی از پر خاصیتترین گیاهان دارویی محسوب می شود که امکان کاشت آن در منزل نیز وجود دارد. بذر گیاه بادرنجوبه باید ۶ تا ۷ هفته قبل از آخرین سرمای زمستان به مدت ۱۶ تا ۲۰ ساعت در آب باشد. سپس بذر را در یک خاک با بافت مناسب و نسبتا سبک به فاصله ۳۰ تا ۳۸ سانتیمتری از یکدیگر کشت شود. پس از گذشت ۱۲ تا ۲۰ روز، بذور کاشته شده، جوانه زده و باید ۷ تا ۱۰ روز یکبار آن را آبیاری شوند. از آنجایی که بادرنجبویه، گیاهی آفتاب دوست است برای پرورش این گیاه دارویی در فضاب بسته مانند داخل منزل باید حتما از لامپ های فلورسنتی استفاده شود.
.
۳- کاشت و پرورش نعنا فلفلی
نعناع فلفلی گیاهی بسیار خوشرنگ و بو است که میتوان آن را در محیط منزل کاشت و پرورش داد. از انجایی که تکثیر نعنا فلفلی از طریق بذر بسیار دشوار و زمان بر است، توصیه می شود با تهیه قلمه مناسب نسب به کاشت نعنا فلفلی اقدام شود.، به این منظور باید قلمهها را در یک لیوان آب تمیز و بدون کلر و در یک فضای نسبتا گرم و آفتابی قرار داده تا قلمه ها شروع به جوانه زنی کنند. تا زمان ظهور جوانه ها، باید از کم شدن آب داخل شیشه ها جلوگیری کرد.. پس از اینکه ریشهها ۱ الی ۲ سانتیمتر رشد کرد، باید داخل یک گلدان با سایز و زهکشی مناسب کاشته شوند. خاک گلدان نیز بهتر است دائما مرطوب ( نه غرقابی) نگه داشته شود. پس از کامل شدن برگ ها روی ساقه، می توان هر دو هفته یکبار نسبت به برداشت آن ها اقدام کرد.
.
۴- کاشت گیاه ترخون
ترخون با نام نمک سبز گیاهی نیز شناخته میشود. برای کاشت و پرورش ترخون استفاده از یک گلدان با قطر ۱۵ سانتیمتر که کف آن با سنگ ریزه های زهکشی پر شده باشد توصیه می شود. برای به دست آوردن Ph و زهکشی مناسب، بهتر است خاک گلدان ترکیبی از خاک باغچه، ورمی کمپوست، و پیت ماس باشد. بذر ترخون را با فاصله روی خاک پاشیده و مجددا ترکیبی از خاک ذکر شده را روی آن قرار گرفته و آبیاری می شود. برای رشد سریعتر ، پیشنهاد می شود سطح آن را با نایلون شفاف بپوشانید. وجود روکش نایلونی خطر آلودگی قارچی را افزایش می دهد، پس برای جلوگیری از ایجاد آلودگی، باید چند بار در روز روکش نایلونی کنار زده شده تا جریان هوا و تهویه مناسب در سطوح بالا و پایین خاک انجام شود. یک الی دو ماه پس از کاشت می توان برداشت نعنا فلفلی را آغاز کرد.
بهترین گیاهان دارویی برای کاشت
.
سخن نهایی بهترین گیاهان دارویی برای کاشت
امروزه با شناخت خواص گیاهان دارویی میزان استفاده از انواع این گیاهان افزایش یافته است. در واقع صرفا از طریق مصرف گیاهان دارویی میتوان بسیاری از بیماریها را بدون عوارض درمان کرد. از بهترین مزایای استفاده از گیاهان دارویی میتوان به قیمت مقرون به صرفه آنها و تاثیرات کم عوارض تر نسبت به داروهای شیمیایی اشاره کرد.