کوکوپیت
Cocopeat
کوکوپیت
کوکوپیت در واقع نوعی بستر کشت است که اغلب به اشتباه ، خاک کوکوپیت نامیده می شود. این بستر، از الیاف پوست و میوه نارگیل ساخته می شود، به همین دلیل این بستر (Coco peat) که بر گرفته از نام انگلیسی نارگیل (Coconut) نامیده می شود که قابلیت جذب و نگهداری رطوبت بسیار بالایی دارد. کوکوپیت ۵ کیلویی تا ۵۰ کیلوگرمی در بازار یافت می شود.
به بیان دیگر، cocopeat یک مادهی آلی و تجدید پذیر است که از الیاف پوستهی نارگیل تهیه میشود. این ماده به عنوان یک بستر کشت گیاهی در باغبانی و کشاورزی استفاده میشود. به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود و قیمت اقتصادی تر، جایگزین مناسبی برای پیت ماس (Peat Moss) محسوب میشود.
مشخصات کوکوپیت
بسته بندی: ۵۰ کیلوگرمی – ۶۵ لیتری- قالب های کوکوپیت ۵ کیلویی
میزان جذب: ۶۵ لیتر
کشور سازنده: سریلانکا و هند
دانه بندی: Fine – Medium
PH (اسیدیته): ۵.۵ – ۶.۵
.
کوکوپیت ها به صورت فشرده به بازار عرضه می شوند طوری که هر یک کیلوگرم از این محصول می تواند پس از جذب آب به پانزده لیتر کوکوپیت مرطوب تبدیل شود و در عین نگهداری رطوبت، نفوذپذیری و تخلل هوایی بسیاری خوبی نیز دارد که سبب می شود تبادل هوایی گیاه و خاک در بهترین حالت ممکن قرار بگیرد.
کشورهای هند، سریلانکا و فیلیپین، بزرگترین تولید کنندگان کوکوپیت در دنیا هستند، در بازار ایران نیز تولیدات هند و سریلانکا یافت می شود.
اجزا و ساختار کوکوپیت
کوکوپیت ها از سه بخش اصلی به شرح ذیل ساخته شده اند:
پیت (Peat): ریز دانه های قهوه ای تیره با ابعاد بین ۱ تا ۵ میلی متر
الیاف (Coir): الیاف بسیار نازک با طول و بافت های مختلف
چیپس (Chips): هنگامی که پیت و الیاف بهم متصل می شوند، چیپس را تشکیل می دهند
انواع کوکوپیت
بر اساس بافت و درصد اختلاط اجزا، ، کوکوپیتها عموما به سه دسته تقسیم می شوند:
فاین (پودری) : حاوی ۸۵ درصد پیت و ۱۵ درصد الیاف با طول حداکثر ۴ سانتی متر
مدیوم ( متوسط): حاوی ۸۰ درصد پیت و ۱۵ درصد الیاف با طول حداکثر ۱۵ سانتی متر
کوکوچپس ( درشت) : حاوی ۳۰ درصد پیت، ۳۰ تا ۶۰ درصد چپس و مابقی الیاف
مزایا
- قابلیت نگهداری آب بالا: کوکوپیت میتواند حجم زیادی از آب را جذب و نگهداری کند که این ویژگی به حفظ رطوبت بستر کشت کمک میکند.
- تهویه ی خوب: ساختار الیافی متخلخل کوکوپیت باعث ایجاد تهویه ی مناسب در بستر کشت شده و اکسیژن رسانی به ریشه های گیاه و تبادلات گازی را بهبود میبخشد.
- پایدار و تجدیدپذیر: کوکوپیت از منابع تجدیدپذیر تهیه میشود و در مقایسه با پیت ماس که از منابع غیرقابل تجدید استخراج میشود، به محیط زیست آسیب کمتری میزند. این بستر تجزیه پذیری و جذب بالا در خاک دارد.
- فاقد بیماریها و آفات: به دلیل فرآیند تولید خاص، کوکوپیت عموماً عاری از بیماری ها، آفات و بذر علف های هرز است.
- مواد مغذی طبیعی: کوکوپیت دارای مقادیری مواد مغذی طبیعی مانند پتاسیم است که میتواند به رشد گیاهان کمک کند.
- اسیدیته (Ph): این بستر کشت با اسیدیته در حدود ۵.۵ تا ۶.۵، ایده آل برای اکثر گیاهان و مناسب اصلاح خاکهای شور و قلیایی است.
استفاده از کوکوپیت در کشت گیاهان باعث بهبود رشد و توسعهی ریشه ها، کاهش نیاز به آبیاری مکرر و افزایش بهره وری تولیدات کشاورزی میشود.
موارد مصرف
کشت های گلخانه ای بدون خاک مانند کشت گلهای شاخه بریده
کشت محصولاتی مانند صیفی جات
بستر رشد و سازگاری برای گیاهان تولید شده به روش کشت بافت گیاهی
کشت هیدروپونیک توت فرنگی
بستر رشد در خزانه نشا
بهترین کوکوپیت
کشورهای هند، سریلانکا و فیلیپین بزرگترین تولیدکنندگان این بستر ارگانیک در دنیا هستند. بازار ایران نیز اقبال خوبی نسبت به نوع هندی و سریلانکایی نشان داده و وارد کنندگان محصولات این کشورها در ایران نیز رقابت زیادی برای قبضه کردن بازار کوکوپیت دارند. نکته مهمی که همیشه توصیه می شود و باید به آن توجه کرد این است که: هر محصول و هر گیاهی شرایط ایده آل و مناسب خود را می طلبد، بنابراین استفاده از بسترهای کشت یکسان برای گیاهان مختلف می تواند منجر به ایجاد ضرر و زیان برای تولیدکنندگان شود. بهتر است ابتدا تست سازگاری را با کوکوپیت ۵ کیلویی آغاز کنید.
جذب آب و افزایش حجم مناسب در کنار کیفیت بالا و قیمت پایین تر نسبت به پیت ماس باعث شده تا بسیار از تولیدکنندگان کشاورزی به cocopeat روی بیاورند. بهتر است قبل از صرف هزینه و خرید این محصول ابتدا با کارشناسان خبره مشورت کرده و بر اساس نیاز واقعی اقدام به خرید محصولات مناسب، خصوصا بستر کشت و بستر رشد نمایید.