ورمیکولیت یا ورمیکولایت یک ماده معدنی طبیعی شبیه به میکا است که به شکل تکه های براق با طیف رنگی خاکستری تیره تا قهوه ای شنی و نقره ای و گاهی طلایی متغیر است. این ورقهها که به طور خاص یک ماده معدنی سیلیکات آهن منیزیم هیدراته هستند، در کوره های مخصوص تحت گرما و فشار شدید قرار گرفته، سپس منبسط شده و شکل فشرده ای به خود می گیرند که اگر از نزدیک به آن ها نگاه کنید شبیه آکاردئون های کوچک هستند.
شکل فشرده ی ورمیکولیت سبب شد تا این نام که از ریشه لاتین Vermiculus به معنای لارو حشره است روی آن قرار دهند.
.
/
این نوع از ورمیکولیت است که شرح داده شد در باغبانی و کشاورزی بیشتر به عنوان وسیله ای برای بهبود کیفیت خاک و همچنین کمک به نهال های تازه کشت شده برای توسعه ریشه و استقرار سریعتر استفاده می شود.
انبساط که حاصل فرآیند فشار و گرما است، ظرفیت ورمیکولیت برای حفظ آب افزایش می دهد. به علاوه، همین گرما و فشار سبب استریل شده این ماده معدنی می شود و کشاورزان دیگر نگرانی از بابت آلودگی گیاهان خود به پاتوژن های مهاجم را ندارند.
سطح متخلخل Vermiculite شرایط بسیار مناسبی برای حفظ رطوبت و مواد مغذی بوجود می آورد. از آنجایی که این ماده معدنی و غیر شیمیایی است، خطری برای محیط زیست، خاک و گیاه نداشته و علاوه بر این عناصر و رطوبت محبوس در خود را بطور تدریجی در خاک آزاد می کند، یعنی شرایطی که برای هر گیاهی ایده آل است.
بهبود و اصلاح زهکشی خاک، اصلاح خاک های سنگین و متعادل کردن ساختارآن، جلوگیری از هدر رفت آب و عناصر مهم، کاهش مصرف آب و کودهای شیمیایی و مناسب سازی شرایط خاک برای رشد و توسعه ریشه از مهمترین کاربردهای این ماده معدنی در کشاورزی و باغبانی است.
/
خاک های دارای ورمیکولیت، واجد سطح و کیفیت بالاتری از کرم های خاکی هستند، علت این مسئله کمک ورمیکولیت به هضم غذا برای کرم خاکی است که سبب افزایش بازدهی و کمیت آن ها در خاک می شود. دارا بودن اسیدیته یا ph. خنثی نیز یکی دیگر از مزیت های این ماده معدنی است که استفاده از آن تعادل ph. خاک را بر هم نمی زند.
.
این سوال برای بسیاری مطرح می شود که آیا ورمیکولیت کود است؟ حتما دقت کنید علی رغم کاربردهای ذکر شده برای این ماده معدنی، ورمی کولایت اصلا کود نیست، بلکه باید در کنار کودها و مواد مغذی گیاهی استفاده شود. در واقع ورمیکولیت با به دام انداختن عناصر غذایی و آب و آزاد سازی تدریجی آن ها در خاک نقش بسیار موثری در کشاورزی و باغبانی دارد اما نباید به تنهایی استفاده شود.
.
برخلاف پرلیت که معمولاً pH خنثی دارد، ورمیکولیت میتواند کمی قلیایی باشد (pH حدود ۷-۹)، که ممکن است در تنظیم pH خاک تأثیرگذار باشد.
ورمیکولیت دارای ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC) بالایی است، به این معنی که میتواند مواد مغذی مانند پتاسیم، کلسیم، و منیزیم را ذخیره کرده و به تدریج در اختیار گیاهان قرار دهد.
ورمیکولیت برخلاف برخی دیگر از اصلاحکنندههای خاک، به طور طبیعی حاوی مقدار کمی منیزیم و آهن است که برای رشد گیاهان مفید است.
در حالی که برخی مواد مانند کوکوپیت یا پیت ماس ممکن است پس از مدتی متراکم شوند، ورمیکولیت ساختار خود را حفظ کرده و باعث تهویه مداوم در خاک میشود.
ورمیکولیت یک عایق حرارتی عالی است و در مناطقی که نوسانات دمایی شدید وجود دارد، میتواند به تثبیت دمای ریشه گیاهان کمک کند.
به دلیل توانایی بالای آن در حفظ رطوبت و تأمین مواد مغذی، ورمیکولیت محیطی ایده آل برای جوانه زنی بذرها و رشد نشاها است.
ورمیکولیت به دلیل فرآوری در دمای بالا (تا ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد) استریل است و برخلاف خاک های معمولی، امکان رشد قارچ ها و حشرات مضر را به حداقل می رساند.
به دلیل حفظ آب و مواد مغذی، استفاده از ورمیکولیت میتواند مقاومت گیاهان را در برابر کمآبی و شوک های ناشی از تغییر شرایط محیطی افزایش دهد.
ورمیکولیت به دلیل ساختار لایه ای و خاصیت جذب بالای خود، در تصفیه آب و حذف فلزات سنگین از محیط های صنعتی نیز کاربرد دارد.
ورمیکولیت میتواند به عنوان یک بستر کشت در برخی از سیستمهای هیدروپونیک استفاده شود، به ویژه در ترکیب با پرلیت یا کوکوپیت.
این نکات نشان میدهد که ورمیکولیت نه تنها در کشاورزی بلکه در حوزه های مختلف صنعتی و زیست محیطی نیز ارزشمند است.
ورمیکولیت (ورمیکولایت) یک ماده معدنی چند منظوره و طبیعی است که می تواند به تنهایی یا مخلوط با سایر محیط های رشد برای بهبود سلامت گیاه و رشد گیاه استفاده شود. به هوا دهی خاک کمک می کند و کیفیت خاک را تا حد زیادی بهبود می بخشد، اما جایی که واقعاً یکه تاز است و کاربرد آن تجسم عینی دارد ، توانایی در حفظ رطوبت است. این توانایی اطمینان می دهد که ریشه ها رطوبت مورد نیاز خود را دارند و در عین حال از آبیاری بیش از حد و هد رفت آب جلوگیری می کند.
بیماری آنتراکنوز در گیاهان، علائم، علل و روش های کنترل بیماری آنتراکنوز (Anthracnose) یکی از…
۱۰ چالش رایج در کشت بافت گیاهی و راهکارهای مدیریت آن ها کشت بافت گیاهی…
همه چیز درباره سم ایمیداکلوپراید: ساختار، نحوه اثر، کاربردها و مزایا و معایب سم ایمیداکلوپراید…
صنایع تبدیلی عسل، راهنمای کامل فرآوری و تولید عسل یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و…
گیاه دارویی ثعلب Salep، خواص دارویی، کاربردها، کاشت و تولید ثعلب نام عمومی گیاهانی از…