صنایع غذاییکشاورزی

تغذیه از حشرات

Insects as Food

حشرات به عنوان منبع غذایی، پروتئینی و ویتامینی برای انسان

حشرات از منابع غذایی جالبی هستند که به دلیل ترکیب مناسب پروتئین، ویتامین، و مواد معدنی به عنوان یک منبع غذایی متنوع مطرح شده‌اند. بطور تاریخی کشورهای جنوب شرق آسیا مانند چین و تایلند، حشرات را همواره در سبدهای غذایی خود داشته اند. تغذیه از حشرات از موضوعاتی است که به تدریج همه کشورهای دنیا بطور جدی به سرمایه گذاری در آن خواهند پرداخت.

تغذیه از حشرات
Packages of edible insects lie on a display table at the Denver County Fair

 

امروزه بسیاری از جوامعی که تاکنون به حشرات از دید مواد غذایی نگاه نمی کردند به تغذیه از حشرات روی آورده اند، برخی از مهمترین دلایل استفاده از حشرات بعنوان غذا توسط انسان به شرح ذیل است:

ارزش غذایی بالا

حشرات دارای مقادیر بالای پروتئین با کیفیت هستند که از لحاظ ترکیبات حاوی اسیدهای آمینه اساسی مورد نیاز برای رشد و سلامتی انسان می‌باشند. این ویژگی باعث می‌شود که حشرات به عنوان یک منبع پروتئینی موثر و قابل استفاده در مقایسه با سایر منابع پروتئینی مطرح شوند.

تغذیه از حشرات

تنوع زیاد حشرات

حشرات انواع مختلفی دارند که از نظر تنوع غذایی می‌توانند ذائقه ها و سلیقه ‌های مختلف را تحت پوشش قرا دهند. این تنوع بالا می‌تواند گزینه ‌های متعددی برای افراد در انتخاب رژیم غذایی فراهم کند. حشرات می‌توانند به عنوان مواد افزودنی یا مؤلفه‌های اصلی در تولید محصولات غذایی متنوعی شامل نان، نودل، چیپس و… استفاده شوند.

هزینه پایین پرورش و نگهداری حشرات

پرورش و تغذیه از حشرات نسبت به دامداری سنتی نیاز به منابع آب، غذا و فضا کمتری دارد. این به معنای کاهش فشار زیست ‌محیطی و مدیریت پایدارتر منابع طبیعی است. علاوه بر این، هزینه های پرورش و نگهداری حشرات در مقایسه با دام هایی مثل گاو، گوسفند، بز، شتر و …. و همچنین آبزیانی مثل ماهی، میگو و …. بسیار پایین تر و مقرون به صرفه تر است.

مبارزه با فقر غذایی

در برخی از مناطق جهان، حشرات با توجه به هزینه تمام شده پایین به عنوان یک منبع غذایی قابل تأمین و اقتصادی برای جوامع فقیر معرفی شده‌اند و می‌توانند به کاهش فقر غذایی کمک کنند.

تغذیه از حشرات
گونه های حشره خوراکی ثبت شده در جهان

 

بازده اقتصادی تغذیه از حشرات

حشرات دارای چرخه زندگی کوتاهتری در مقایسه با سایر جانوران هستند. این بهآن معنا است که سریعتر رشد کرده و بازده تبدیل غذا به پروتئین بالایی دارند. این ویژگی باعث می‌شود که پرورش حشرات از نظر اقتصادی جذاب باشد و به اشتغال زایی در صنعت غذایی کمک کند.

تغذیه از حشرات در ایران

تغذیه از حشرات در ایران یک موضوع نسبتا جدیدی است که در حال حاضر توسط برخی افراد و کسب ‌وکارها مورد آزمایش و اجرا قرار گرفته است. این موضوع علاوه بر مزایای پروتئینی بالا و اقتصادی بودن پرورش حشرات و توسعه پایدار در زمینه منابع غذایی به دلیل نوسانات اقتصادی و رشد تورم مورد توجه قرار گرفته است. چرا که به دلیل تورم، بسیاری از خانوارها مجبور به حذف یا کم کردن پروتئین از سبد غذایی خود شده اند.

آگاهی عمومی و پذیرش اجتماعی

تغذیه از حشرات در فرهنگ ایرانی موضوع عجیب و تازه ای است و طبیعتا با مقاومت و عدم پذیرش جامعه مواجه خواهد شد. حشرات در ایران عموما موجوداتی کثیف و چندش آور تلقی می شوند بطوری که حتی حضور با یک حشره در اتاق برای بسیاری افراد غیر قابل تحمل است چه رسد به آنکه آنها را به زیر دندان ببرند.

packed-bugs

آگاهی رسانی در مورد مزایایی پروتیئن حشرات و بی خطر بودن آنها برای سلامت انسان، مهمترین پیش نیاز و اطلاع رسانی برای کسب و کارهای مرتبط با تغذیه از حشرات در ایران است.

ملخ یک منبع غذایی

ملخ ‌ها از نظر ترکیب غذایی حاوی پروتئین، چربی، و مواد معدنی می ‌باشند. این حشرات برای تغذیه انسان به عنوان منبع پروتئینی با کیفیت، اسیدهای چرب و غنی از ویتامین‌ها شناخته می‌شوند. در بسیاری از کشورها، استفاده از ملخ‌ها به عنوان غذای انسان به مرور زمان در حال رشد است.

در بسیاری از کشورهایی که حشرات بخشی از عادت غذایی نیست، ملخ بعنوان اولین حشره و اولین فرآورده پروتئینی به نمایندگی از حشرات به جامعه معرفی می شود. پذیرش گوشت ملخ به دلیل شباهت نسبی به سایر مواد غذایی مانند میگو برای انسان آسان تر است.

ملخ

در چند سال گذشته که بخشی از زمین های کشاورزی ایران تحت هجوم ملخ ها قرار گرفت، تبلیغات پراکنده ای برای جمع آوری و تغذیه از ملخ ها انجام شد. ورود حشرات به سبد غذایی خانوار ایرانی نیازمند صدور مجوز از وزارت کشاورزی و وزرات بهداشت است. بنابراین نیاز است تا پس از به رسمیت شناختن حشرات به عنوان منبع غذایی، این وزارت خانه ها به فرهنگ سازی و اطلاع رسانی برای عموم مردم بپردازند تا سطح پذیرش جامعه تا اندازه مطلوبی بالا رود.

۰/۵ (۰ نظر)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا