صنایع تبدیلی یا صنایع فراوری، به صنایعی اطلاق میشود که مواد خام را از فازی خام تبدیل و فرآوری میکنند تا محصولات نهایی را بسازند. این صنایع در زنجیره تأمین مواد و محصولات نقش مهمی ایفا میکنند، زیرا با تبدیل مواد خام به محصولات قابل استفاده، ارزش افزوده بالاتری به محصول اضافه میکنند.
در ادامه به برخی از صنایعی که فناوری تبدیل و فرآوری در آن بسیار پر کاربرد و ثروت ساز است می پردازیم:
صنایع تبدیلی کشاورزی به صنعتی اشاره دارد که بهبود فرآوری، تبدیل، و عرضه محصولات کشاورزی را با هدف بهرهبرداری بهتر از ظرفیت تولید بالای محصولات کشاورزی، ایجاد میکند. این صنایع پروسه تولید محصولات کشاورزی را از مرحله اولیه تا مرحله عرضه و مصرف نهایی پوشش میدهند. به بیان دیگر، هر صنعتی که فرآوری، بستهبندی، تغلیظ، یا تبدیل محصولات کشاورزی به محصول مورد استفاده برای مصرف کننده نهایی انجام دهد، جزو صنایع تبدیلی کشاورزی محسوب میشود.
این صنایع شاخه های مختلفی مانند فرآوری میوهها، تولید محصولات غذایی، تهیه مواد اولیه برای صنایع غذایی، تولید کود (خصوصا کودهای ارگانیک)، بستهبندی و برندسازی محصولات کشاورزی و… را شامل میشود. هدف اصلی این صنایع بهینهسازی استفاده از محصولات کشاورزی و افزایش ارزش افزوده آنها در زنجیره تولید و تامین غذاست. توسعه این صنایع به سهولت انبارداری و نگهداری محصولات به منظور تأمین مواد خام برای صنایع غذایی نیز کمک میکند.
.
صنایع غذایی را می توان در واقع بخشی از کشاورزی در نظر گرفت که هدف آن، تولید محصولات غذایی برای مصرف انسان است. به این منظور باید مواد اولیه و خام کشاورزی طی فرآیند های مختلفی، استخراج، فرآوری، خالص سازی یا ترکیب شوند تا قابلیت مصرف برای بشر را داشته باشند. صنایع غذایی شامل ماهیگیری (شیلات)، فرآوری محصولات کشاورزی، تولید غذاهای آماده، تولید لبنیات، تولید آرد و نان، تولید قند و شکر و صنایع آبمیوه و نوشیدنیها میشود.
.
بخش نخست صنعت نساجی از کشاورزی تامین می شود. برای تولید انواع پارچه و پوشاک، چرم و سایر محصولات این صنعت، نیاز است تا مواد اولیه آن از مزارع و دامداری ها تامین شود. به عنوان مثال پنبه، ابریشم، پشم و چرم، مستقیما از صنعت کشاورزی تامین می شود و می توان گفت، صنعت نساجی، بخشی از فرآوری تولیدات کشاورزی را بر عهده دارد.
.
صنایع شیمیایی از جمله صنایع پایه ای است که برای تولیدات بسیاری از کارخانجات سراسر دنیا از صنایع مختلف، مواد اولیه و مواد واسط تولید می کند. تولید انواع کالاهایی مانند پلاستیک، رنگ، رزین، لاستیک و صنایع دیگری همچون صنایع داروسازی، صنایع آرایشی بهداشتی و صنایع پلیمری ، کاملا وابسته به محصولات فرآوری و تبدیل شده شیمیایی است.
.
.
این صنایع شامل استخراج، تصفیه و فرآوری نفت و گاز، تولید محصولات پتروشیمی مانند پلاستیک، کودها، رزینها، فیبرهای مصنوعی و محصولات شیمیایی مرتبط است.
.
صنایع فلزی شامل فرآوری و تولید محصولات مختلف از فلزات است. محصولات فرآوری صنایع فلزی بسیار گسترده هستند و شامل انواع مواد و محصولات فلزی میشوند. برخی از این محصولات شامل: انواع لوله ها و اتصالات فولادی و مسی برای انتقال نفت و گاز، قطعات خودرو، ماشین های صنعتی و صنایع نظامی، ابزار و وسایل روزمره زندگی انسان، قطعات الکتریکی مانند بردهای مدار، ورقها و تیرچهها از طریق فرآیندهای نورد، رولگردانی و ریختهگری از فلزات مختلف مانند فولاد، آلومینیوم، مس و غیره تولید میشوند. این محصولات در صنایع ساختمانی، خودروسازی و صنایع دیگر استفاده میشوند.
.
صنایع فرآوری در صنعت خودروسازی نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند. این صنایع با استفاده از فرآیندها و تکنولوژیهای پیشرفته، قطعات و محصولات مورد نیاز در صنعت خودروسازی را تولید و فرآوری میکنند مانند: صفحهبندی و قالببندی فلزات، فرآوری پلاستیک، فرآوری شیشه و وینیل.
.
.
شامل تولید قطعات الکترونیکی مانند مدارهای مجتمع، ترانزیستورها، صفحات مدار چاپی، سنسورها و تجهیزات الکترونیکی دیگر است. همچنین، صنایع تبدیلی در این حوزه شامل تولید تلفن همراه، تلویزیون، رایانه و تجهیزات ارتباطات است.
.
شامل تولید انواع داروها با پایه های گیاهی و شیمیایی، محصولات جانبی دارویی، تجهیزات پزشکی و مواد مرتبط با بهداشت است.
.
شامل تولید مصالح ساختمانی مانند سیمان، آجر، شیشه، چوب و تولید محصولات مرتبط با ساختمان مانند درب و پنجره، کفپوش و سقف است. بسیاری از محصولات ساختمان، حاصل فرآیند های تولیدی صنایع دیگر است.
..
فرآوری چوب شامل فرآوردههای مختلفی است که از چوب بهره میبرند و در صنایع مختلف از جمله ساختمانی، مبلمانسازی، دکوراسیون داخلی، صنعت تختههای ذرت، کارخانجات نئوپان، صنایع کاغذ و مقوا، ابزارآلات، و صنایع کفپوش استفاده میشوند.
.
.
شامل استخراج و فرآوری انواع کود های معدنی، تولید انواع مصالح ساختمانی فوق سبک، تولید گل حفاری با کاربرد در صنایع استخراج نفت و گاز، تولید طلا، جواهر و سنگ های قیمتی، استفاده در ساخت تراشه ها و صنایع مخابرات. تولید انواع شیشه های خودرو ساختمانی
.
این صنایع شامل تولید تجهیزات و ماشینآلات بازیافت، فرآوری زبالهها، بازیافت مواد قابل بازیافت و تولید محصولات دورانی مانند کاغذ بازیافتی، پلاستیک بازیافتی و فلزات بازیافتی است.
کودهای ضد شوری خاک معرفی و بررسی بهترین روشهای کشاورزی در خاک های شور شوری…
بردوفیکس (Bordeaux ): قارچ کش و باکتری کش قدرتمند برای حفاظت از گیاهان بردوفیکس (BordoFix)…
استریلسازی ریزنمونهها در کشت بافت گیاهی | روشها، مواد ضدعفونی و کاربردها کشت بافت گیاهی…
بیماری آنتراکنوز در گیاهان، علائم، علل و روش های کنترل بیماری آنتراکنوز (Anthracnose) یکی از…