حد مجاز نیترات در سیب زمینی

سبزیجات از جمله سیب زمینی بخش مهمی از رژیم غذایی خانوار ایرانی می باشند و سهم آن در سبد غذایی کشور حدود ۲۰ درصد برآورد می گردد .مصارف سبزیجات بیشتر تازه خوری بوده و هم به عنوان وعده غذایی روزانه مانند سیب زمینی جنبه تأمین کالری دارند که سیب زمینی و فرآورده های آن با مصرف سرانه حدود ۴۵ کیلوگرم به عنوان دومین ماده غذایی بعد از گندم، نقش مهمی در سبد غذایی کشور وتأمین امنیت غذایی برعهده دارد. تجمع نیترات حد مجاز نیترات سیب زمینی

 

 

یون های نیترات و نیتریت در محیط زیست فراگیرند و به طورطبیعی در غذاهای گیاهی به عنوان بخشی از چرخه نیتروژن یافت می شوند. سبزیجات منبع اصلی نیترات غذایی هستند که بسته به نوع سبزی، سطح نیترات بسیار متنوع می باشد. جدول شماره  ۱ تقسیم بندی سبزیجات را بر اساس توانایی تجمع نیترات به ۵ گروه نشان می دهدکه سیب زمینی در گروه اول (خیلی پایین) قرار دارد. در سالهای اخیر ارتباط بین دریافت نیترات و برخی از بیماری ها به خصوص سرطان های دستگاه گوارش به کرات گزارش شده است، هر چند بعضی بررسی ها هیچ رابطه ای بین این دو قائل نیستند و آن را احتمالا به دلیل اثرات پیشگیری کننده آنتی اکسیدانی میوه و سبزیجات می دانند.

 

 

در سند استاندارد ملی ۱۶۵۹۶، حد مجاز نیترات سیب زمینی در ایران توسط سازمان ملی استاندارد، ۱۷۰  میلی گرم در کیلوگرم اعلام شده است، این عدد نسبت به بسیاری از اعداد ذکر شده در منابع معتبر جهانی و حتی حد مجاز ارائه شده برای کشورهای اروپایی سختگیرانه است. همچنین در یک بررسی علمی (یگانه و  بازرگان ۲۰۱۶ ) عدد ۲۴۶ میلی گرم در کیلوگرم تعیین گردیده است. در بررسی منابع، حد مجاز نیترات برای برخی از کشورهای دیگر به شرح جدول شماره ۲ می باشد.

تجمع نیترات

حد مجاز نیترات سیب زمینی

 

در خصوص حد مجاز نیترات درمحصولات و فرآورده های غذایی، آنچه مهم است میزان مصرف (دریافت) قابل قبول روزانه (ADI) Acceptable Daily Take  نیترات برای هر فرد می باشد که میزان آن  ۰ تا ۳.۷ میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن از منابع مختلف از جمله سبزیجات است.

با توجه به موارد مطروحه و با عنایت به وظایف خطیر وزارت جهادکشاورزی در تأمین امنیت وایمنی غذایی، سیاست و برنامه ها در جهت دسترسی آحاد مصرف کنندگان خصوصا ً اقشار آسیب پذیر و کم درآمد جامعه به محصولات ایمن است و انتشار اخبار بدون پشتوانه علمی و یا انتشار گزینشی مقالات، می تواند باعث برهم زدن آرامش روانی مردم و مصرف ناکافی سبزی جات گردد.

 

منبع:

این مطلب و جداول آن توسط معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی تهیه و تدوین شده است.

لینک معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی: https://zeraat.maj.ir/

اگرینت هیچ دخل و تصرفی در محتوای این متن نداشته و عینا آن را منتشر کرده است.

عکس سیب زمینی های آلوده توسط اگرینت به دلیل کمک به انتقال مفهوم متن افزوده شده است.

۰/۵ (۰ نظر)
تیم نویسندگان

Share
Published by
تیم نویسندگان

Recent Posts

بیماری آنتراکنوز

بیماری آنتراکنوز در گیاهان، علائم، علل و روش‌ های کنترل بیماری آنتراکنوز (Anthracnose) یکی از…

3 روز ago

چالش های کشت بافت گیاهی

۱۰ چالش رایج در کشت بافت گیاهی و راهکارهای مدیریت آن‌ ها کشت بافت گیاهی…

1 هفته ago

سم ایمیداکلوپراید

همه چیز درباره سم ایمیداکلوپراید: ساختار، نحوه اثر، کاربردها و مزایا و معایب سم ایمیداکلوپراید…

1 هفته ago

پشه گلدان

پشه گلدان چیست؟ روش های کنترل و مبارزه و بهترین سموم برای پشه گلدان پشه…

2 هفته ago

صنایع تبدیلی عسل

صنایع تبدیلی عسل، راهنمای کامل فرآوری و تولید عسل یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی و…

2 هفته ago

ثعلب

گیاه دارویی ثعلب Salep، خواص دارویی، کاربردها، کاشت و تولید ثعلب نام عمومی گیاهانی از…

2 هفته ago