بنتونیت گل حفاری
این یک ماده معدنی جاذب آلومینیوم فیلوسیلیکاتی Aluminum phyllosilicate است که ماده معدنی مونت مورلیانیتMontmorillonite بخش زیادی از آن را تشکیل می دهد. به غیر از مونت مورلیانیت که گاهی تا ۸۵ درصد از بنتونیت را تشکیل می دهد ، خشت های آتشفشانی بنتونیت از دو ماده معدنی مهم دیگر شامل ایلیت illite و کائولینیت Kaolinite نیز ساخته می شود.
خشت های رسی که ماده غالب آنها کائولینیت است معمولا با ذغال سنگ همراه بوده و با نام تونستئین Tonsteins شناخته می شود. این ماده معدنی در ایران با نام های تیلوریت، رس معدنی و گل سرشوری نیز شناخته می شود.
انواع مختلفی از این ماده معدنی وجود دارد که بر اساس عنصر معدنی غالب آن از یکدیگر تفکیک و نام گذاری شده اند مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و آلومینیوم.
بنتو نیت اغلب از هوازدگی خاکسترهای آتشفشانی در مجاورت آب، بوجود می آید. دو نوع بنتونیت اصلی برای مصارف صنعتی وجود دارد:
نوع سدیم دار به اندازه چند برابر حجم خشک خود می تواند آب جذب کرده و متورم و بزرگ شود. بخاطر خواصد بسیار خوب کلوئیدی، این ماده به عنوان یکی از ترکیبات گل حفاری برای پروژه های حفاری نفت و گاز و تحقیقات ژئوتکنیکی استفاده می شود. این خاصیت تورم پذیری سبب شده تا این ماده در ساخت درزگیرها و پرکننده های عایق نیز مورد استفاده قرار بگیرد مانند خط پایه دفن زباله ها.
.
نوع کلسیم دار جاذب بسیار قوی یون ها، چربی ها و روغن های محلول است و بعنوان یکی از اولین تمیزکننده های صنعتی مورد استفاده قرار می گرفته است.
بنتونیت کلسیم دار می تواند تحت شرایطی به بنتونیت سدیم دار ( سدیم فعال شده) تبدیل و همه خاصیت های نوع سدیم دار را با یک فرآیند تبادل یونی به نمایش بگذارد. یک روش معمول تبدیل به این صورت است که محلول نمک سدیم ۵- ۱۰ درصد مانند کربنات سدیم به بنتویت کلسیم دار مرطوب اضافه و به خوبی مخلوط می شود، سپس با گذشت زمان، تبادلات یونی انجام شده و کلسیم بوسیله آب از مخلوط جدا می شود و آنچه باقی می ماند، بنتونیت سدیم دار است. اما باید حتما به این نکته توجه کرد ممکن است بنتونیت سدیم دار تبدیل شده همه خاصیت های بنتونیت سدیم دار اصلی مانند ویسکوزیته را به حد مورد انتظار نداشته باشد.
بنتونیت یک نوع خاک رس است که از نظر شیمیایی به کلیدیت، کائولینیت، و مونتموریلونیت شبیه است و از لایههایی از خاک شکل میگیرد که در معادن واقع شده است. کاربردهای بنتونیت در کشاورزی عبارتند از:
با این همه، مقدار و زمان استفاده از بنتونیت در کشاورزی نیازمند بررسی دقیقتر شرایط خاک و محیط رشد گیاهان مورد استفاده است.
از آنجایی که این ماده معدنی خاصیت جذب آب بالایی دارد و می تواند چندین برابر حجم خود آب ذخیره کند در صنعت کشاورزی به عنوان جاذب رطوبت در خاک مورد استفاده قرار می گیرد. بنتونیت در ترکیب با گوگرد، گرانول های گوگرد بنتونیت دار را تشکیل می دهد، این گرانول ها پس از جذب آب متورم و منفجر شده که سبب پخش سولفور در سطح خاک می شود.
در تایلند، کشاورزان در سطح وسیعی از این ماده معدنی استفاده می کنند. این کار منجر به افزایش بازدهی و همچنین جلوگیری از تخریب ساختمان خاک شده است. طی مطالعات انجام شده توسط موسسه مطالعات بین المللی آب IWMI استفاده از رس های bentonite دار در خاک هایی آسیب دیده منجر به افزایش سطح تولید سورگوم علوفه ای دیم شده است.
.
.
.
کودهای ضد شوری خاک معرفی و بررسی بهترین روشهای کشاورزی در خاک های شور شوری…
بردوفیکس (Bordeaux ): قارچ کش و باکتری کش قدرتمند برای حفاظت از گیاهان بردوفیکس (BordoFix)…
استریلسازی ریزنمونهها در کشت بافت گیاهی | روشها، مواد ضدعفونی و کاربردها کشت بافت گیاهی…
بیماری آنتراکنوز در گیاهان، علائم، علل و روش های کنترل بیماری آنتراکنوز (Anthracnose) یکی از…