بور کشاورزی
فرمول شیمیایی: B۲O۳
بسته بندی: کیسه ۲۵ کیلوگرمی
درجه خلوص: ۱۲ – ۱۴ درصد
بور جزو عناصر کم مصرف (Micro elements) مورد نیاز است و از کانی ها و معادن بورات تهیه می شود. این عنصر در طبیعت معمولا به فرم اسید بوریک H۳BO۳ در خاک وجود دارد و جذب گیاه می شود. بور اکثرا در ترکیباتی همچون اکسیدها، سولفیدها، نیتریدها و هالیدها به صورت سه ظرفیتی دیده میشود. عنصر خالص بور بسیار کمیاب و نادر است و مطالعات چندانی بر روی آن صورت نگرفته است و همچنین خالص سازی آن بصورت تک عنصر بسیار سخت است.
تحرک این عنصر در خاک زیاد اما در گیاه کم است، بنابراین در صورت استفاده از غلظت بالای بور، گیاه در خطر مسمویت قرار می گیرد. هرچند که غلظت این عنصر تا ۲۰۰ میلی گرم در کیلوگرم خاک متغیر است اما تنها ۵ درصد این عنصر توسط گیاه قابل جذب و استفاده است.
مهمترین کاربرد این عنصر در کشاورزی بعنوان کود میکرو است، این عنصر در فرآیندهای مهمی به شرح ذیل در گیاه حضور دارد:
گلدهی و رشد لوله گرده
میوه دهی و تقسیم سلولی
تاثیر در مناطق مهم رشدی گیاه مانند مریستم ها، تشکیل جوانه جانبی
متابولیسم و چرخه نیتروژن (ازت)
جذب کربوهیدارت و اکسیژن برای جوانه زنی و رشد دانه گرده
ساخت دیواره سلولی
توقف رشد جوانه ( مریستم) انتهایی گیاه ، اولین نشانه کمبود بور است. کمرنگ شدن و رنگ پریده شدن در قاعده برگهای جوان و سپس مرگ آنها از نشانه دیگر کمبود بور است. توقف تقسیم سلولی و عدم رشد گیاه از دیگر نشانه های عمومی کمبود بور است.
مقدار بهینه بور برگ ها در محصولات زراعی ۲۰ – ۱۰۰ PPM است، همانطور که گفته شد، غلظت بیش از حد نیاز این عنصر در گیاه، ایجاد مسمویت می کند.
اسید بوریک (۵/۱۶ % Boron) ، بوراکس ( ۳/۱۱ % Boron) و سولوبور ( ۵/۲۰ % Boron) را می توان برای اصلاح خاکهای فقیر استفاده کرد. بطور کلی و عمومی، نیاز واقعی خاک به بور ۱/۱ کیلوگرم در هکتار یا یک لیتر در هکتار است. اما میزان بهینه این ماده بر حسب نوع گیاه، سن گیاه، شرایط آبیاری، خاک و وضعیت آب و هوا متفاوت است.
قبل از استفاده از هرگونه کود برای محصولات کشاورزی ابتدا آنالیز شیمیایی خاک را انجام داده و حتما از مشاور مجرب و با تجربه استفاده کنید.
زنجره خرما (Ommatissus lybicus) آفت نخلستان ها در مناطق خرماخیز جنوب غربی آسیا و شمال…
معرفی و بررسی انواع سولفات آهن و کاربرد آنها سولفات آهن با فرمول شیمیایی FeSO4…
کاشت، داشت، پرورش و تکثیر زنجبیل زنجبیل با نام علمی Zingiber officinale گیاهی است گلدار…
بررسی و معرفی ساختار دانه غلات غلات گیاهانی تک لپه ای دارای دانه های خوراکی…
کشت سوسپانسیون در کشت بافت گیاهی کشت سوسپانسیون سلول گیاهی یک کشت مایع است که…