جلبک دریایی

جلبک دریایی (Seaweeds) یا ( Macroalgae)  به دسته ای از موجودات زنده آبزی گفته می شود که در اعماق مختلفی از دریاها و اقیانوس ها زندگی می کنند، یکی از روش های مهم دسته بندی جلبکهای دریایی بر اساس عمق زندگی و رنگ آنهاست. برای مثال جلبکهای سبز رنگ در عمق کم و جلبکهای قهوه ای رنگ در اعماق آبهای آزاد یافت می شوند .هر چه عمق آب بیشتر شود، رنگ جلبکها نیز به دلیل عدم نفوذ نوربه داخل آب تیره تر می شود.

 

 

جلبکهای دریایی را نباید با علف دریایی (Seagrass) یکسان دانست. علف های دریایی متعلق به شاخه پیدازادان (Spermatophyte) یا همان دانه دارها ( اسپرماتوفیتها) هستند. علفهای دریایی جزو گیاهان عالی و تکامل یافته هستند که علاوه بر داشتن گل، دانه گرده و … دارای سیستم آوندی پیشرفته و تکامل یافته ای هستند و اساسا با جلبکهای دریایی کاملا متفاوت هستند.

.

انواع جلبک دریایی

جلبکهای دریایی به سه دسته بزرگ تقسیم می شوند:

جلبکهای سبز (Chlorophyta (Green Alga، شامل ؛ آئونوری، آئوسا، میرو

جلبکهای قهوه ای (Phaeophyta (Brown Alga، شامل؛  کونبو، هیجیکی، واکامه، فوکوس، موزوکو

جلبکهای قرمز (Rhodophyta  (Red Alga، شامل ؛ تن‌گوسا، آساکوسانوری

.

کاربردها

جلبکهای دریایی منبعی از ترکیبات بسیار مهم و فعال بیولوژیکی شامل پروتئین ها و پلی ساکاریدها است  که کاربردهای بسیار مهم و در حال گسترشی در صنایع مختلفی مانند تغذیه ، زیست پزشکی ، بیولوژی ، کشاورزی، علوم دارویی و … دارد.

.

تغذیه انسان

جلبک دریایی در سراسر جهان ، به ویژه در آسیای شرقی ، به عنوان بخش ثابتی از رژیم غذایی در کشورهایی مانند ژاپن ، چین ، کره ، تایوان ، برونئی ، سنگاپور ، تایلند ، برمه ، کامبوج ، ویتنام ، اندونزی ، فیلیپین ، و مالزی  مصرف می شود. همچنین در آفریقای جنوبی ، بلیز ، پرو ، شیلی ، کانادا ، اسکاندیناوی ، مناطق جنوب غربی انگلیس،  ایرلند ، ولز ، هاوایی ، اسکاتلند، ایالات متحده آمریکا (بخصوص کالیفرنیا) جلبکهای دریایی پای ثابت رژیم غذایی مردم قرار گرفته اند.

 

پزشکی ، دارویی و آزمایشگاهی

آلژینات ها در پانسمان زخم (پانسمان آلژینات) و قالب های دندانسازی استفاده می شود. دربیوتکنولوژی و  میکروبیولوژی ، از آگار به عنوان محیط کشت استفاده می شود. سایر جلبکها مانند کاراژینان ها ، آلژینات ها و آگارزها ، با سایر پلی ساکاریدهای ، کاربردهای پزشکی زیادی دارند. Delisea pulchra ممکن است در استعمار باکتریها تداخل داشته باشد. ساکاریدهای سولفاته شده جلبکهای سبز و قرمز از طریق مهار DNA  و RNA  ویروس ها از تکثیر آنها جلوگیری می کنند.

عصاره جلبک دریایی در برخی از قرصهای رژیمی لاغری استفاده می شود. این قرص ها در معده باز شده و با پر کردن حجم معده، احساس سیری به فرد داده و از پرخوری جلوگیری می کنند.

 

 

.

کشاورزی

بخشی از جلبک دریایی به عنوان کود آلی و ارگانیک ، تحت عنوان کمپوست برای مصارف کشاورزی استفاده می شوند. همچنین این جلبکها از طریق دفن در تپه های ساحلی برای جلوگیری از فرسایش استفاده می شوند.

مدتهاست که در اروپای شمالی  جلبک دریایی به عنوان خوراک دام استفاده می شود.  گوسفندها ، اسب ها و گاوها علاقه زیادی به تغذیه از این منبع دریایی دارند. یکی از نکات جالب در مورد تغذیه دام با جلبک دریایی ، کاهش میزان قابل توجهی انتشار گاز متان از گاو  پس از اضافه شدن این ماده به رژیم غذایی است. استخرهای پرورش ماهی در سراسر جهان هم اکنون به ارزش غذایی این ماده برای تغذیه ماهی های پرورشی پی برده اند و بطور گسترده مورد استفاده قرار می دهند.

جلبکهای دریایی همواره به عنوان یک منبع بالقوه تامین بیواتانول مورد توجه هستند.

 

۵/۵ (۱ نظر)
تیم نویسندگان

Recent Posts

زنجره خرما

زنجره خرما  (Ommatissus lybicus) آفت نخلستان ها در مناطق خرماخیز جنوب غربی آسیا و شمال…

1 هفته ago

سولفات آهن

معرفی و بررسی انواع سولفات آهن و کاربرد آنها سولفات آهن با فرمول شیمیایی  FeSO4…

1 هفته ago

ژینکو

گیاه دارویی ژینکو، معرفی خواص دارویی و راهنمای کاشت و تکثیر درخت ژینکو یا جینکو…

1 ماه ago

پرورش و تکثیر زنجبیل

کاشت، داشت، پرورش و تکثیر زنجبیل زنجبیل با نام علمی Zingiber officinale گیاهی است گلدار…

2 ماه ago

ساختار دانه غلات

بررسی و معرفی ساختار دانه غلات غلات گیاهانی تک لپه ای دارای دانه های خوراکی…

3 ماه ago

کشت سوسپانسیون

کشت سوسپانسیون در کشت بافت گیاهی کشت سوسپانسیون سلول گیاهی یک کشت مایع است که…

3 ماه ago